kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Toni Morrison

Toni Morrison (18 februari 1931)

Chloe Anthony Morrison, Afro-Amerikaanse schrijfster, geboren Wofford.

Haar werk behandelt het voortdurende conflict tussen zwarte, vrouwelijke en maatschappelijke (blanke) waarden, en wordt gekenmerkt door een mengeling van realisme en zwarte folklore.

Morrison groeide op in een relatief gedesegregeerd Ohio en werkte jarenlang als redacteur bij uitgeverij Random House.

In 1970 debuteerde ze met haar roman The Bluest Eye (Het blauwste oog), waarin een zwart meisje is geobsedeerd door de blauwe ogen van Shirley Temple. The Bluest Eye is de eerste van een reeks magisch-realistische romans die stilistisch beïnvloed waren door Woolf en Faulkner en compositorisch door de zwarte orale cultuur en de jazz, met de kenmerkende improvisaties op een thema. roman, 1973).
De 40 jaar durende vriendschap tussen een mannenverslindster en een burgervrouw. Song of Solomon (De hemelvaart van Solomon)(1977), een mythische roman over een man die zijn identiteit vindt in het Zuiden van zijn voorvaderen, won ze de National Book Critics Award. roman, 1981).
Liefdesverhaal in de door cultuurbotsingen gedomineerde Caraïben. roman, 1987) won een Pulitzer Prijs in 1988.
Beloved speelt zich af rond 1873 in Amerika, een periode waarin de slavernij op zijn eind liep. Het is een modernistisch gruwelverhaal over de voormalige slavin Sethe die achtervolgd wordt door de geest van haar dochtertje "Beminde" die ze vermoordde om haar voor slavernij te behoeden.
'Er schuilt een immense kracht in de beschrijving van Sethes daad om haar kind te bevrijden uit het leven dat haar wacht en de consequenties van die daad voor Sethes eigen leven.' - Academie voor de Nobelprijs
Jazz (roman, 1992).

In 1993 kreeg ze de Nobelprijs voor de Literatuur 'voor haar romans die getuigen van een beeldende kracht'.

Toen televisiepresentatrice Oprah Winfrey de familiesaga Song of Solomon uitkoos voor haar boekenclub met miljoenenoplagen brak ze door bij het grote publiek. In de jaren daarna selecteerde Winfrey nóg drie romans van Morrison, en wierp ze zich op als producent en hoofdrolspeelster van de verfilming van het meesterwerk Beloved (1998).

Na haar Nobelprijs kwam in 1999 Paradise uit. Deze roman wordt beschouwd als het slot van een historische trilogie waartoe ook Beloved en haar meest toegankelijke roman Jazz behoren.

- Love (Liefde)(roman, 2003).
Cosey's Hotel & Resort in het zuiden van de Verenigde Staten was ooit een beroemde plek. Bill Cosey, de voormalige eigenaar, heeft tijdens zijn leven om verschillende redenen indruk gemaakt op een groep vrouwen die nog steeds in het hotel verblijft. Zij halen herinneringen op en schetsen zo het portret van een vriend, vreemdeling, weldoener, geliefde, beschermer en vader, en van een man met een duister geheim.
Met Bill Cosey heeft Toni Morrison een onvergetelijke hoofdpersoon gecreëerd. De elegante verteltoon en de zeldzaam mooie sfeer bevestigen Morrisons faam als een van de voornaamste stemmen in de hedendaagse Amerikaanse literatuur.
Liefde is een prachtige verkenning naar het wezen van de liefde - en de daarbij horende begeerte, sensualiteit, obsessies en verlangens.

Zie ook www.the-ledge.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.