kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Trol

De trol (m.), ~len == demonisch, mensachtig wezen in de Scandinavische mythologie.

Volgens het skandinavische volksgeloof een min of meer op een mens gelijkend wezen met bovennatuurlijke macht, dat de mens vijandig gezind is; in mannelijke gedaante een soort van duivel, een reus, een kobold, in vrouwelijke gedaante een soort van heks.

Een trol is een fabelwezen dat oorspronkelijk uit Noord-Europa (met name Noorwegen) komt. Trollen komen voor in sprookjes, maar zijn bijvoorbeeld ook te vinden in Lord of the Rings, Schijfwereld en Harry Potter. Ook in veel rollenspelen zoals Dungeons and Dragons en Warhammer lopen trollen rond.

Trollen bij Tolkien
Hoewel trollen in de oude sprookjes uit Noorwegen, Zweden, Denemarken en Zuid-Duitsland vaak als grappige wezens met lange neuzen en vaak een korte staart worden omschreven, is dat tegenwoordig niet meer zo. Trollen zijn grote vijanden uit de boeken van J.R.R. Tolkien, zoals in In de ban van de ring. In de boeken van Tolkien zijn trollen sterke domme wezens die in steen veranderen als ze door de zon beschenen worden. De meeste trollen werken voor Sauron, de zwarte heerser. In de laatste jaren van de Derde Era schept Sauron een nieuw ras van trollen, Olog-hai genoemd. Ze kwamen voor in het zuiden van het Demsterwold, nabij Dol Guldur en de bergen rond Mordor. Ze waren in alle opzichten superieur aan de andere trollen, ze waren sterker, slimmer en bekwamer met de wapens en ze konden overleven in het zonlicht doordat ze onder het bevel stonden van Sauron, hetgeen hun andere soortgenoten niet konden. In de Slag bij Morannon vochten de Olog-Hai mee tegen Aragorn en de legers van Gondor, Dol Amroth en Rohan.
Trollen dragen meestal een soort bijl in hun hand om hun tegenstanders te verpletteren. Ze doden dan ook vaak per ongeluk orks. Vaak worden trollen gebruikt om grote oorlogsvoorwerpen te verplaatsen.

Trollen op Schijfwereld
De schrijver Terry Pratchett omschrijft in zijn komische Schijfwereld ook trollen. De trollen van Schijfwereld zijn net als bij Tolkien ook grote domme wezens. Hier bestaan ze echter al uit steen maar kunnen desondanks toch functioneren. Hun gebit is van diamant, wat van pas komt als ze eens geld nodig hebben. Ze worden vaak ingezet als bewaker. Als een trol een eigen berg heeft of mooier nog, een eigen brug om voorbijgangers lastig te vallen heeft hij het helemaal gemaakt in Schijfwereld.

Trollen op internet
Hiernaast is een troll op usenet iemand die moedwillig berichten in nieuwsgroepen plaatst die in strijd zijn met het handvest, de nettiquette of de gangbare consensus in de groep. Op die manier probeert hij oeverloze discussies uit te lokken of al lopende discussies naar zijn eigen standpunten om te buigen. Sommige trollen zijn zeer hardnekkig en kunnen de sfeer in een nieuwsgroep grondig verpesten. Er wordt dan ook geadviseerd de trollen niet te voeren en door verstandige gebruikers van usenet worden trollen snel geplonkt, oftewel in de killfile geplaatst.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Trol

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 154.