kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Turks-fruit

'Autobiografische' Roman geschreven door Jan Wolkers.

Eerste druk: Meulenhoff, Amsterdam (Nederland), 1969

Aan het eind van 1969 publiceert Jan Wolkers het deels autobiografische Turks Fruit. Een hartverscheurend verhaal, zich afspelend in de jaren zestig, over de gepassioneerde onmogelijke liefde tussen Olga en beeldhouwer Eric, en bracht een schok teweeg in de Nederlandse letteren. Niet eerder werden liefde, seks en dood tot zo'n pulserend en vitaal geheel gesmeed. Over het boek en de verfilming werd in die tijd schande gesproken met name door de vele expliciete seksscènes die erin voorkomen.

In het boek vertelt de ik-figuur, de jonge beeldhouwer, over zijn grote liefde voor Olga, een roodharig meisje dat hij liftend heeft ontmoet. Zij komt bij hem op zijn atelier in Amsterdam wonen en trouwen tegen de zin van Olga's rijke ouders in. Geschapen voor elkaar, trekken zij zich niets aan van alle tegenwerking en beleven een grandioze, romantische zomer. Totdat Olga zich zeer vreemd begint te gedragen. Ze breekt abrupt met Erik en gaat weer naar haar ouders. Wat is er in godsnaam aan de hand?
Erik wil Olga terughalen, maar wordt hardhandig geconfronteerd met haar louche nieuwe vriend.
Na jaren ontmoeten ze elkaar weer - Olga is dan inmiddels voor de zoveelste keer getrouwd - maar ondanks de liefde die ze voor elkaar voelen, gaan ze niet verder met elkaar.
Onverwachts wordt Olga echter in het ziekenhuis opgenomen. Het blijkt dat ze een hersentumor heeft, die niet helemaal verwijderd kan worden. Door de vele bestralingen verliest zij haar haren en Erik koopt een pruik voor haar. Hij bezoekt haar elke dag in het ziekenhuis en ziet haar aftakelen. Ze durft niets meer te eten behalve Turks fruit. Ze sterft op een vroege voorjaarsavond. Ze wordt met haar pruik op gecremeerd.

De autobiografisch getinte roman Turks fruit is de neerslag van een depressie, die volgde op de beëindiging van een gepassioneerde relatie. Het eerste deel van de roman is rauw en humoristisch, het tweede deel, teweeggebracht door haar naderende dood, tragisch en teder. Deze wilde, brutale, levendige en dan weer verlegen, gevoelig geschreven roman is een van Jan Wolkers' beste.

Met de prachtige liefdesroman Turks fruit schreef Wolkers in 1969 zijn grootste succes.
Eerst was er het boek in 1969 wat al veel opschudding veroorzaakte, toen de film Turks Fruit die uit 1973 stamt.
Turks fruit werd verfilmd door Paul Verhoeven, met Rutger Hauer en Monique van de Ven in de hoofdrol. De film werd zelfs genomineerd voor een Oscar. Die kreeg het niet, wel werd Turks fruit in 1999 uitgeroepen tot de beste Nederlandse 'Film van de eeuw'.

Websites: www.nrc.nl/scholieren/Het_boek_was_nog_beter
Turks Fruit de musical (www.turksfruit.com)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.