kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Vargas Llosa

Mario Vargas Llosa

Peruviaans romanschrijver en essayist, geboren in 1936. Ontving diverse literaire prijzen, waaronder de prestigieuze Cervantes-prijs voor zijn gehele oeuvre.

Vargas Llosa schrijft maatschappelijk betrokken romans in een vernieuwende stijl. Het leven wordt beschreven als een nooit aflatende strijd om het bestaan. Daarbij spelen steeds geweldsfiguren een rol, met name militairen. Mario Vargas Llosa staat symbool voor een nieuwe generatie van Latijns-Amerikaanse schrijvers, die politiek en literair engagement wilden combineren.

Macht en machtsmisbruik zijn terugkerende thema's in de romans van Mario Vargas Llosa. De Peruaanse schrijver stelt in vrijwel al zijn boeken de mechanismen van willekeur en terreur aan de orde.

Overdrijving, onmogelijkse verschijnselen, irrationaliteit en vooral veel emoties zijn de ingrediënten van het magisch-realisme, waarvan Gabriel García Marquez, Mario Vargas Llosa en Julio Cortázar de bekendste vertegenwoordigers zijn. Vargas Llosa is echter een uitzondering in de Latijns-Amerikaanse-literatuur omdat hij zich nooit heeft willen aansluiten bij de literaire school van het magisch-realisme van Gabriel Garcia Marquez. Vargas Llosa is ronduit conservatief en voorstander van economisch liberalisme en politieke democratie. Tegelijkertijd is Vargas Llosa bij uitstek een Latijns-Amerikaanse schrijver, omdat zijn boeken zich niet in dezelfde streek afspelen, maar in de stad en op het platteland, in Peru, Argentinië en Brazilië. Hij behandelt de grote thema's van het continent: politiek, ideologie, de menselijke waardigheid en de hardheid van het bestaan.

Het creatieve talent van Mario Vargas Llosa heeft zich onophoudelijk gemanifesteerd in uiteenlopende literaire genres - historische roman, politieroman, erotische literatuur, theater.

De jonge honden van Miraflores (roman, 1959)

Vargas Llosa brak op jeugdige leeftijd door met 'De Stad en de Honden' ('La ciudad y los perros', 1963), een fictionele verwerking van zijn jaren op een militair college in Lima. Dit werk getuigt van uitzonderlijke vaardigheden op literair-technisch vlak en een kritische blik op de Peruaanse samenleving.

Het groene huis, roman, ('La Casa Verde', 1966)
Gesprek in de Kathedraal, roman, ('Conversación en la Catedral', 1969)
Pantaléon (1973)
Tante Julia en meneer de schrijver (1977)

De oorlog van het einde van de wereld (1981),
Vargas Llosa schetst een hallucinant beeld van een apocalyptische opstand in Brazilië eind vorige eeuw in De oorlog van het einde van de wereld. Het machtig epos maakt duidelijk dat de massa als waar aanneemt wat ze gelooft; de elite daarentegen reageert cynisch op de verzuchtingen van de massa zoals die blijken uit het religieuze 'fanatisme' van het volk. Het boek is gebaseerd op De binnenlanden van de Braziliaan Euclides Da Cunha.

In 1989 was hij presidentskandidaat bij de Peruaanse verkiezingen.

Momenteel is hij professor Ibero-Amerikaanse Literatuur en Cultuur aan Georgetown University.

Zijn laatste literaire werk is 'La fiesta del chivo' ('Het feest van de Bok', 2000), een felle aanklacht tegen de ziekelijke, meedogenloze mechanismen van de politieke terreur.

zie ook:
Dictatuur is ook het werk van de slachtoffers

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.