kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Victor van Vriesland

De Nederlandse schrijver Victor Emanuel van Vriesland (1892-1974) studeerde wijsbegeerte bij de filosoof en dichter J.A. Der Mouw. Ook studeerde hij Franse letteren aan de universiteit in Dijon.

Van Vriesland werd journalist en werkte als kunstredacteur bij de Nieuwe Rotterdamsche Courant en als hoofdredacteur bij De Groene Amsterdammer.

Hij debuteerde in 1926 met 'Het afscheid van de wereld in drie dagen'. In 1929 verscheen zijn eerste dichtbundel: 'Voorwaardelijk uitzicht'. Naast gedichten, verhalen en romans schreef Victor van Vriesland essays en enkele toneelwerken. Van Vriesland was ook de samensteller van de 'Nederlandse po√ęzie door alle eeuwen'. Het uit drie delen bestaande werk was zeer succesvol. Hij was ook actief als vertaler van onder meer Feuchtwanger, Rilke, Swinburne.

Victor van Vriesland werd in 1958 onderscheiden met de Constantijn Huygensprijs en twee jaar later met de P.C. Hooftprijs. De universiteit van Leiden verleende hem in 1954 een eredoctoraat.

Andere belangrijke werken van Victor van Vriesland zijn: 'Herhalingsoefeningen' (1935), 'De ring met de aquamarijn' (1939), 'Vooronderzoek' (1946), 'Drievoudig verweer' (1949) en 'Ondoordacht' (1964).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.