kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Vincent Mahieu

Vincent Mahieu/Tjalie Robinson geboren Nijmegen, 10 januari 1911, overleden Den Haag, 22 april 1974
schrijver en journalist

Vincent Mahieu en Tjalie Robinson zijn de pseudoniemen van Jan Johannes Theodorus Boon, een schrijver van werken die gebaseerd zijn op de Indo-cultuur.

Hij werd geboren in een jaar dat zijn totokvader Cornelis Boon (volbloed Hollander), een beroepsmilitair bij het KNIL, en zijn moeder Fela Robinson, dochter van een Engelsman en een Javaanse, met verlof in Nederland verbleven.

Jan Johannes Theodorus Boon begon zijn beroepscarrière als onderwijzer op Java. Sinds 1936 was hij sportredacteur bij het "Bataviaasch Nieuwsblad". De tijd van de Japanse bezetting (1942-1945) bracht hij door in diverse krijgsgevangenenkampen. Na de oorlog werkte hij eerst als administrateur bij Bruynzeel op Borneo. Vervolgens werd hij journalist bij het Indonesische ochtendblad De Nieuwsgier.

In 1955 vertrok hij met zijn gezin naar Nederland, waar hij aanvankelijk in Amsterdam woonde. In 1959 verhuisden zij naar Den Haag. Sinds 1956 voerde hij de redactie van het door hem opgerichte blad Over de Brug dat vooral bekend werd onder de naam Tong Tong (later omgedoopt tot Moesson), dat op de Indische gemeenschap in Nederland was gericht. Sedertdien wordt over hem eigenlijk alleen nog maar gesproken onder zijn schrijversnaam Tjalie Robinson.

Tjalie Robinson stelde zich tot doel de herinnering aan de Nederlands-indische cultuur levend te houden in het Haagse leven van zijn tijd, of, zoals hij het zelf uitdrukte: "Te ijveren voor levende monumenten van een onsterfelijk verleden". Een van die levende monumenten is de Pasar Malam Besar, een mede op zijn initiatief tot stand gekomen jaarlijks evenement dat (sinds 1959) de herinnering aan tempo doeloe, de goede oude tijd, levend houdt.

Werken
Tjies (onder ps. Vincent Mahieu) (1960)
Tjoek (onder ps. Vincent Mahieu) (1961)
Piekerans van een straatslijper (1965)
Schuilen voor de regen (onder ps. Vincent Mahieu) (1989)
Schat, schot, schat (onder ps. Vincent Mahieu) (1990)
Piekerans bij een voorplaat (1974, ed. L. Ducelle)
Verzameld werk (onder ps. Vincent Mahieu) (1992)


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Tjalie_Robinson

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 703.