kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Vincent Overeem

Nederlandse auteur (Rheden, 1974)

Vincent Overeem is werkzaam als bureauredacteur en is redacteur van het literaire tijdschrift Bunker Hill. Hij debuteerde in 2003 met een kort verhaal in De Gids dat door de landelijke pers werd opgepikt en lovend werd besproken. Sindsdien volgden nog enkele publicaties in De Gids en in Tirade.

2005 Novembermeisjes
In oktober 2005 verscheen zijn debuutbundel Novembermeisjes. De verhalen in 'Novembermeisjes' zijn gevoelig en beeldend. In sobere taal zorgt de schrijver voor een voortdurende onderhuidse spanning.
Een verlegen student wil zijn maagdelijkheid verliezen bij een aantrekkelijk meisje van de wasserette, maar moet tegelijkertijd de avances van zijn overjarige tante proberen te ontwijken.
Een schuwe kantoorklerk huurt een etage in het centrum van de stad en wordt langzaam deelgenoot van het duistere bestaan van een misvormde medebewoner.
'Een jongen durft zijn broertje niet te vertellen dat hun buurjongetje door hun eigen toedoen is verdronken.
Vier gepubliceerde en twee nieuwe verhalen vormen deze debuutbundel 'Novembermeisjes'. De realistische verhalen zijn nagenoeg geheel geschreven vanuit het perspectief van op het oog normale personen, die gaandeweg sociaal gestoord blijken. Ongewild worden zij meegesleurd in absurditeiten en vooral het ongeluk van toevallige derden. Overeem past in de traditie van verhalenvertellers als Maarten Biesheuvel. De verhalen zijn geschreven in verzorgde taal, boeien en laten voldoende ruimte voor de lezer.' - (Biblion recensie, Mr. J.J. Groen)
'De subtiele manier waarop Overeem deze goedhartige jongens zichzelf in de nesten laat werken maakt niet alleen dat je verlangt naar méér van deze verhalen, maar ook naar het steeds weer lezen van de zes die er al zijn.' - NRC Handelsblad
'Verhalen die geen woord te veel of te weinig tellen en de lezer in een sfeer van zompige, modale treurnis met een rafelig randje dompelen.' - De Morgen
'Een van de veelbelovendste debutanten is Vincent Overeem.' - Trouw
'Uiterst fijnzinnig tekent Overeem de personages uit. Gedempte stijl en verhaaltechnische architectuur.' - de Volkskrant

Door het literaire jaarboek Magazijn werd Overeem verkozen tot een van de tien beste jonge schrijvers van nu. Momenteel werkt hij aan een roman.

Websites: boeken.vpro.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.