kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Walter Kempowski

Duitse schrijver, geboren 29 april 1929 in Rostock - overleden 5 oktober 2007 in Rotenburg (Wümme).

Walter Kempowski had de jongste Duitse geschiedenis en de verwerking daarvan als centraal thema. Hij is vooral bekend geworden door zijn nauwgezette, deels autobiografische, beschrijving van het dagelijks leven in Duitsland tussen 1890 en 1956.
Kempowski was tientallen jaren een van de meest gelezen auteurs in Duitsland. Tot zijn bekendste werk behoort 'Tadellöser & Wolff' en 'Deutsche Chronik'. Voor zijn meesterwerk 'Echolot' kreeg hij tal van onderscheidingen. Veel van zijn boeken zijn ook in het Nederlands vertaald.

Biografie
Kempowski werd geboren als zoon van een reder uit Rostock en een Hamburgse moeder. Zijn opleiding volgde hij in Rostock. Hij overleefde het bombardement op Hamburg van 1943 waar hij op dat moment op bezoek was. In 1945 moest hij als 15-jarige dienst nemen in de Duitse Wehrmacht.

Na de Tweede Wereldoorlog werkte Kempowski in Hamburg en Wiesbaden. Hij berichtte de Amerikanen over de transporten van door de Sovjet-Unie inbeslaggenomen Oost-Duitse machinerieën. Bij een bezoek aan zijn familie in 1948 werd hij gearresteerd door de inlichtingendienst NKVD en veroordeeld tot 25 jaar tuchthuis in Bautzen. In 1956 werd hij vrijgelaten en vertrok hij naar Hamburg. In een dorp in de buurt van Hamburg werd hij leraar.

Hij debuteerde in 1971 met de familiesaga Tadellöser und Wolff (in 1974 vertaald als Wij hebben 't niet geweten) die later werd verfilmd. Hierin beschreef hij zijn jeugd in Nazi-Duitsland. Dit was het eerste deel van een negendelige reeks die ook bekend staat als Deutsche Chronik.

Kempowski was een verwoed verzamelaar van dagboeken, brieven, foto's en levensherinneringen van gewone Duitsers tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Het door hem in 1981 opgerichte 'Archief van ongepubliceerde autobiografieën' leverde hem het materiaal voor zijn werk Echolot, een tien boekdelen beslaande 'documentatie van de gelijktijdigheid' die hem internationale erkenning bracht.

Lang voelde Kemkowski zich stiefmoederlijk behandeld door de literatuurkritiek, die hem verweet nauwelijks 'iets eigens' te schrijven; in 2002 en 2005 vielen hem uiteindelijk toch de Dedalus-prijs voor nieuwe literatuur, de Thomas Mann-prijs en de Corine-prijs ten deel.

Walter Kempowski is 5 oktober 2007 op 78-jarige leeftijd overleden. In een ziekenhuis in de plaats Rotenburg bezweek Kempowski in de nacht van donderdag op vrijdag aan de gevolgen van darmkanker. Ondanks zijn zware ziekte bleef hij tot op het laatste moment aan het werk.

Websites: roman is Kempowski in een andere huid gekropen: niet meer de nuchtere reporter van tijd- en mensengeest, maar de man die zijn eigen zielelandschap tracht te bezien. De befaamde auteur A.S. (Kempowski's spiegelbeeld?) ziet in de hete zomer op zijn landgoed - zijn vrouw is op vakantie zuidwaarts - stilte en rust tegemoet. Hij kan zich nu aan zijn nieuwe werk wijden. Maar schijn bedriegt: zijn concentratie en inspiratie worden ras en regelmatig verstoord. Geschrokken door ernstige voorvallen in de buurt, neemt hij een student in huis, wat uitloopt op een ware stortvloed van storende, ja stuitende gebeurtenissen. De droom van een weldadige zomer eindigt in een sprakeloze ontnuchtering. Milde humor en scherp sarcasme kruiden de smaak van het geheel dat toch al uit heel wat ingrediënten bestaat. (Biblion recensie, Dr. S.J.R. Rameckers.)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 170.