kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Willem Brakman

De Nederlandse schrijver Willem Brakman werd geboren op 13 juni 1922 in Den Haag.

Na de mulo ging hij werken op een kantoor en studeerde in de avonduren voor zijn hbs-diploma.

In 1945 legde hij het examen voor de hbs met goed gevolg af en kwam hij in aanmerking voor een beurs, zodat hij medicijnen kon gaan studeren in Leiden. Na enkele jaren als huisarts te hebben gewerkt werd Brakman bedrijfsarts in Enschede.

Willem Brakman debuteerde laat, met autobiografisch proza waarin de sfeer van een benarde jeugd en studietijd soms beklemmend, maar ook ironisch wordt opgeroepen. Belangrijk gegeven in deze romans en verhalen is het protest, tegen de dood, de vergankelijkheid.

Een winterreis, 1961,
Deze roman geeft een treffend beeld van een in het verleden en heden levend stadje en zijn inwoners. De roman werd bekroond met de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs.
De roman werd bekroond met de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs.

Die ene mens, 1961.

De weg naar huis, 1962.

Brakman wordt gefascineerd door een bijbelse figuur als Lazarus, die een rol speelt in de roman De opstandeling (1963) en de historische roman De gehoorzame dode (1964).

In later werk is het belangrijkste thema de tegenstelling tussen werkelijkheid en verbeelding. Dit geldt voor Kind in de buurt (1972)(Dat in Enschede is gelokaliseerd) , De biograaf (1975) en De blauw-zilveren koning (1977) en vooral voor Ansichten uit Amerika (1981), waarin het schrijfproces zelf aan de orde komt.

Willem Brakman werd in 1979 onderscheiden met de F. Bordewijkprijs. De P.C. Hooftprijs werd in 1980 aan hem toegekend.

Het proza van Brakman wordt wel eens vergelijken met dat van Simon Vestdijk - maar veel lezers vinden Brakmans werk erg ontoegankelijk. Daardoor heeft hij geen groot lezerspubliek. De belangrijkste thema's in het werk van Willem Brakman zijn dood, eenzaamheid, angst en erotiek. Zijn werk is sterk biografisch. Zijn werk als arts heeft een belangrijk stempel op zijn oeuvre gedrukt.

Zie ook:
http://www.wbrakman.nl/
Dubbeltalent Brakman schildert zijn romans

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.