kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

William Boyd

Schotse schrijver, geboren in 1952 te Accra in Ghana ren als zoon van een Schotse arts.

William Boyd bracht zijn jeugd door in Ghana en Nigeria. Later ging hij naar een Schotse school en studeerde hij in Frankrijk, Schotland en Engeland.

Van 1981 tot 1983 gaf hij les in Engelse literatuur in Oxford en was hij werkzaam als televisie-criticus bij het magazine New Statesman.

William Boyd heeft scripts geschreven voor verschillende tv-series en voor de bewerkingen van twee van zijn boeken: 'A Good Man in Africa' en 'Stars and Bars'.

1981 William Boyd debuteerde met de humoristisch-politieke roman 'A Good Man in Africa' ('Gewoon een beste kerel').
De Britse diplomaat Morgan Leafy moet zich in een denkbeeldig Afrikaans land zien te redden met zijn ongeïnteresseerde baas en gladde collega's. Het vreselijk hete klimaat, zowel letterlijk als figuurlijk, helpt hem daarbij niet.
Met 'A Good Man in Africa' won hij de Whitbread First Novel Award en een Somerset Maugham Award.

In 1981 publiceerde hij ook een verzamelbundel met korte verhalen, On the Yankee Station.

Zijn tweede novel An Ice-Cream War kwam uit in 1982 en hij werd genomineerd voor de Booker Prize.

Hij werd pas populair in de Verenigde Staten na de publicatie van Stars and Bars (1984). Ook schreef hij nog The New Confessions en twee televisiefilms, Good and Bad at Games (1983) en Dutch Girls (1985). Samen werden deze twee scripten gepubliceerd als School Ties.

1990 Psychologische roman Brazzaville Beach
Hope Clearwater, een jonge Engelse, woont in een fictief Afrikaans land. Daar observeert zij als ethologe de bewoners van een chimpanseekolonie. Aanvankelijk is ze ervan overtuigd dat de wetenschap voor alles een verklaring heeft en daarom voor elk probleem een oplossing biedt. Maar wanneer de gebeurtenissen in haar leven een dramatische wending nemen, komt zij tot het inzicht dat het juist de onzekerheden, de risico's en de onvoorspelbaarheden zijn die tot de essentie van het leven behoren en het bestaan zin geven.

1998 Armadillo
'Armadillo' beschrijft een fase uit het leven van Lorimer Black, een representatieve dertiger, die de kost verdient als 'loss adjuster', wat in de Nederlandse vertaling 'schade-expert' genoemd wordt. Dat verhult echter een belangrijk aspect van het vak: kenmerkend voor een 'loss adjuster' is namelijk dat hij niet alleen probeert de schadeclaims als het enigszins kan ongeldig te verklaren, maar vooral - als de claim niet te weerleggen is - het schadebedrag zo scherp mogelijk naar beneden bij te stellen. Wat het vak aantrekkelijk maakt is dus niet de prettige verstandhouding met de cli├źnten, maar de vette bonussen die in geval van succes opgestreken kunnen worden.
roman maken, maar een intrigerend gegeven helpt natuurlijk wel. William Boyd ontdekte zo'n gegeven toen hij stuitte op verhalen over de slechts in kleine kring bekende British Security Coordination.
Deze BSC had in het begin van de Tweede Wereldoorlog de taak de Amerikanen over te halen mee te helpen in de strijd tegen de nazi's. De Britse premier Winston Churchill besefte dat steun van de Verenigde Staten onontbeerlijk was om de vrijheid in Europa te verdedigen en moest tegelijkertijd vaststellen dat de animo daartoe overzee erg gering was. Een ruime meerderheid van de Amerikaanse bevolking keerde zich aanvankelijk namelijk tegen bemoeienis met de oorlog in Europa en het Congres was eveneens in de ban van het isolationisme. Duizenden geheime agenten van de BSC probeerden daar verandering in te brengen. Bij belangrijke radio- en televisiestations en kranten maakten zij undercover propaganda voor de Britse zaak.
Rusteloos vertelt het verhaal van Eva Delectorskaya, een Russische emigrante die spionne werd voor de Britse geheime dienst tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij moest de Verenigde Staten proberen over te halen om hun neutrale positie op te geven om mee te vechten in de oorlog.
Zie ook www.nu.nl

Websites: boeken.vpro.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.