kunstbus
Dit artikel is 22-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

William Burroughs

William Burroughs kan verwijzen naar:
. William S. Burroughs I, een Amerikaans uitvinder (1855-1898).
. William S. Burroughs II, een Amerikaans schrijver (1914-1997), kleinzoon van de uitvinder.
. William S. Burroughs III, een Amerikaans schrijver (1947-1981), zoon van William S. Burroughs II.

. Edgar Rice Burroughs (Chicago, 1 september 1875 - Encino, 19 maart 1950) was een Amerikaans schrijver die vooral bekend werd door zijn boeken over de jungleheld Tarzan.

William Seward Burroughs I (Rochester, New York, 28 januari 1855 - Citronelle, Alabama, 14 september 1898) was een Amerikaanse uitvinder. Hij ontwikkelde de eerste mechanische rekenmachine die op industriƫle schaal vervaardigd werd.
Burroughs was een bankbediende in Auburn in het westen van de staat New York, maar om gezondheidsredenen verhuisde hij in 1882 naar Saint Louis en ging er werken als mecanicien. De combinatie van zijn kennis van mechanica en van zijn vorige werk in de bankwereld stelde hem in staat om een mechanische optelmachine te maken, die niet alleen optellingen kon uitvoeren maar die de sommen ook op papier afdrukte. In 1884 begon Burroughs een eigen bedrijf, "The American Arithmometer Company", en bouwde er verschillende versies van wat hij de "Burroughs Registering Accountant" noemde. Voor zijn uitvindingen verkreeg hij op 21 augustus 1888 vier octrooien (U.S. Patent 388116, 38817, 388118 en 388119).
Na zijn dood verhuisde zijn bedrijf in 1904 van Saint Louis naar Detroit en veranderde de naam ervan in "The Burroughs Adding Machine Company". In 1953, toen het bedrijf ook computers ging bouwen, werd dit "The Burroughs Company". De naam verdween uiteindelijk in 1986 toen Burroughs na een fusie met The Sperry Corporation opging in Unisys.

A scene from a William Burroughs documentary which deals with his time in London and the cut up method.

Amerikaans schrijver, 5 februari 1914 Saint Louis (Missouri) - 2 augustus 1997 Lawrence (Kansas).

William S. Burroughs geldt, samen met Jack Kerouac en Allen Ginsberg, als een van de bekendste voormannen van de Beat Generation. Hij trekt door de Verenigde Staten, luistert naar jazz en maakt gebruik van verschillende geestverruimende of verdovende middelen uit walging over het conformisme en materialisme in naoorlogs Amerika.
In zijn vroege werk past hij de 'knip- en plak techniek' toe waarbij hij letterlijk tekst verknipt en op een andere manier weer samenvoegt. Dit blijkt een voorbeeld te zijn waarop zijn latere boeken zijn gebaseerd. Deze hebben echter wel een meer samenhangend plot. Ook in het werk bij anderen hebben diens experimenten met de 'cut-up'-methode, waarbij tekstfragmenten gezet worden in een door het toeval bepaalde volgorde, hun sporen nagelaten.

William Burroughs was bij uitstek een schrijver die zich aan de beperkingen van het traditionele geschreven woord wilde onttrekken. Literatuur laat zich, vond Burroughs, teveel beperken door conventies en tradities. Terwijl kunst juist een bevrijdende werking moet hebben, een blik verschaffen op nieuwe ervaringen en inzichten. Platen van Laurie Anderson, Material, Mark Stewart, Ministry en Nirvana werden opgesierd door zijn karakteristieke, dreigend raspende voordracht. Joy Division, Klaxons en Gravenhurst vernoemden nummers of albums naar zijn werk, hij verscheen in een videoclip van U2 en Soft Machine, Steely Dan en Soft Boys plukten hun naam uit zijn boeken.

Biografie
Hij was de kleinzoon van William S. Burroughs I, uitvinder van de eerste industrieel vervaardigde rekenmachine, en vader van de in 1947 geboren William S. Burroughs III, die eveneens schrijver was, zij het van een noodgedwongen klein gebleven oeuvre, omdat hij reeds in 1981, op 33-jarige leeftijd, overleed.

Schrijft op zijn achste "The Autobiography of a Wolf". Op zijn dertiende ontdekt hij de autobiografie van Jack Black: "You Can't Win, and becomes enamored of the outlaw, underground lifestyle".

Zijn eerste publicatie is de John Burroughs Review (1929), een korte essay: "Personal Magnetism".

In New York, 1939, snijdt hij zijn linker pink af. Zijn toenmalige analist neemt hem naar een psychiatrisch centrum waar hij vertelt dat het "an initiation ceremony into the Crow Indian tribe" is.

In 1943 vertrekt hij naar New York waar hij Allen Ginsberg, Jack Kerouac, Lucien Carr and David Kammerer ontmoet.

In 1946 injecteert hij zich met een morfine waar zijn verslavingsdom begint.

Woont in Texas waar op 21 Juli 1947, William Burroughs III wordt geboren.
Allen Ginsberg and Neal Cassady komen in Augustus 1947 op bezoek.
In 1948 verhuizen de Burrough's naar New Orleans.

Op donderdag 6 September 1951, op een feestje, stelt Burroughs voor om de William Tell act te doen. Joan zet appel op haar haar hoofd, Burroughs schiet en raakt de zijkant van haar hoofd. "I am forced to the appalling conclusion that I would never have become a writer but for Joan's death."

Burroughs reist in 1953 naar Columbia.

In 1954, verhuist hij naar Tanger, Morokko. waar hij Paul Bowles leert kennen en wordt er nog meer junk.

Kerouac, Ginsberg and Peter Orlovsky komen hem in 1956 opzoeken. Kerouac helpt Burroughs met het organiseren van zijn "routines". Dit zal later het werk "The Naked Lunch" heten.

In 1958 verlaat hij Tanger voor Parijs waar Ginsberg zit. Hier ontmoet hij Maurice Girodias van Olympia Press. Girodias besluit "The Naked Lunch" te publiceren.

Schijft profetisch en leeft nomadisch gedurende de zestiger jaren.

In 1974 keert hij terug naar New York. Ontmoet James Grauerholz die hem helpt bij het organiseren en publiceren van zijn werk.

Gedeeltelijke bibliografie: Junkie (roman, 1953), The Naked Lunch, Naakte Lunch (roman, 1959), The Soft Machine, De Zachte machine (roman, 1961), The Ticket that Exploded (roman, 1962), Nova Express (1964), Cities of the Red Night (1981), The Place of Dead Roads (1983), The Western Lands (1987), Interzone (1987) ...

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/William_Burroughs.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 822.