kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

William Diehl

William Diehl (1924-2006)

William Diehl, Amerikaanse schrijver van onder meer bestseller Primal Fear.

De in 1924 geboren Diehl diende in de Tweede Wereldoorlog als boordschutter op een B-24 bommenwerper.

Op zijn vijftigste debuteerde Diehl als schrijver, daarvoor werkte hij als fotograaf, journalist en tijdschriftredacteur. Hij was jurylid in een strafproces toen hij het idee kreeg voor zijn eerste roman, Sharky's Machine, die in 1978 verscheen en drie jaar werd verfilmd door en met Burt Reynolds.

Diehl schreef drie romans rond Martin Vail, advocaat en later openbaar aanklager in Chicago. De bekendste, Primal Fear, schreef hij in 1993. Drie jaar later werd het boek - over een advocaat die een jonge man verdedigt, die wordt beschuldigd van het vermoorden van een aartsbisschop - verfilmd. Richard Gere en Edward Norton speelden hier de hoofdrollen in. De roman is als Het teken van het beest in het Nederlands vertaald. De andere Vail-romans zijn Show in Evil (1995)(De schaduw van het beest) en Reign in Hell (1998).

Andere vertaalde titels van Diehl zijn Kameleon (Chameleon, 1981), Twee dagen, dertien doden (Hooligans, 1984) en De schaduwvechter (Thai Horse, 1987).

William Diehl stierf vrijdag 22 november op 81-jarige leeftijd in universiteitsziekenhuis Emory in het Amerikaanse Atlanta.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 162.