kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

William Faulkner

Amerikaans schrijver, geboren 25 september 1897 in New Albany, Mississippi, overleden 6 juli 1962 in Oxford, Mississippi.

William Cuthbert Faulkner was een schrijver uit Mississippi en winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur in 1949. Hoewel zijn werken soms uitdagend of zelfs moeilijk zijn, wordt hij over het algemeen beschouwd als één van belangrijkste fictieschrijvers van Amerika.

Faulkners romans spelen zich af in de Zuidelijke staten en de centrale thema's zijn de ondergang van de aristocratie en de sociale levensomstandigheden van de arme blanken en zwarten.

Zijn voornaamste werken zijn The Sound and the Fury (1929), As I Lay Dying (1930), 'Sanctuary' (1931), Light in August (1932), Unvanquished (1938) , Absalom, Absalom! (1936) en 'Requiem for a nun' (1951).

Faulkners verteltechniek, waarin vele ik-vertellers elk hun eigen kijk geven op dezelfde gebeurtenissen, is een aankondiging van de nouveau roman in de Amerikaanse literatuur.

William Faulkner schreef werken van psychologisch dramatische en emotionele diepte. Zoals veel auteurs leed hij aan de afgunst en de minachting van anderen. Hij werd beschouwd als de stilistische rivaal van Ernest Hemingway (zijn lange zinnen contrasteren met de de korte "minimalistische" stijl van Hemingway). Hij wordt ook door sommigen beschouwd als de enige ware Amerikaanse Modernistische schrijver van de prozafictie van de jaren 30, die de experimentele traditie volgde van Europese schrijvers zoals James Joyce, Virginia Woolf en Marcel Proust.

Het lezen van het werk van Faulkner is soms een inspanning. Naast de schrijverstechniek van de stream of consciousness maakt de schrijver vaak gebruik van meerdere vertellers. Ook introduceert hij soms kort een personage om hem/haar later voor te stellen en uit te werken. Deze schrijfwijze, gecombineerd met een grote eruditie, maakt het soms de lezer moeilijk meteen zijn werk te doorgronden en te doorzien hoe de onderlinge relaties van de hoofdrolspelers in het werk met elkaar samenhangen.

Biografie
Faulkner werd geboren als William Falkner (zonder "u") in New Albany, Mississippi en groeide op in deze staat. Hij werd hierdoor zwaar beïnvloed, evenals door de algemene sfeer van het zuiden van Amerika . Zijn grootvader, William Clark Falkner, was een belangrijk figuur in de geschiedenis van de noordelijke Mississippi. Hij diende als kolonel in het leger, richtte een spoorverbinding op en gaf zijn naam aan de stad Falkner in de nabijgelegen provincie Tippah. Misschien het belangrijkst: hij schreef verscheidene romans en andere werken, die een literaire traditie in de familie vestigden. Uiteindelijk was Kolonel Falkner het model voor Kolonel John Sartoris in het schrijven van zijn achterkleinzoon.

Het is begrijpelijk dat de jongere Falkner werd beïnvloed door de geschiedenis van zijn familie en gebied. Hij had gevoel voor humor en was zich bewust van de tragische tegenstellingen tussen zwarten en blanken. Daarnaast karakteriseerde hij de gebruikelijke zuidelijke karakters scherp en sneed hij tijdloze thema's aan. Een vroege redacteur schreef de naam van Falkner verkeerd als "Faulkner" en de auteur besliste de spelling zo te houden.

De meest gevierde romans van Faulkner omvatten The Sound and the Fury (1929), As I Lay Dying (1930), Light in August (1932), Unvanquished (1938) en Absalom, Absalom! (1936), die gewoonlijk als meesterwerken worden beschouwd. Faulkner was een vruchtbare schrijver van korte verhalen: zijn eerste korte-verhaalinzameling, These 13 (1931), omvat veel van zijn het meest bejubelde verhalen. Tijdens de jaren 30, in een inspanning om geld te verdienen, bewerkte Faulkner Sanctuary, een sensationele "pulp fiction"-gestileerde roman (voor het eerst gepubliceerd in 1931). Hij ontving een Pulitzer Prize voor A Fable en won een Nationale Boekenprijs voor zijn Collected Stories.

Faulkner was ook een gevierd schrijver van mysteries. Hij plaatste veel van zijn korte verhalen en romans in zijn fictieve provincie Yoknapatawpha, gebaseerd op - en in termen van aardrijkskunde bijna identiek aan - zijn geboortegebied.

In zijn latere jaren verhuisde Faulkner naar Hollywood om screenwriter te worden. Faulkner kreeg een relatie met een secretaresse voor Hawks, Meta Carpenter.

Faulkner was ook bekend om zijn drankprobleem. Gedurende een groot deel van zijn leven was hij alcoholist.

Volgens geruchten was het alcoholisme van Faulkner bijzonder drastisch na een belangrijke verwezenlijking of beloning. Normaal gesproken zou hij tijdens zijn periodes van drank in bed blijven en zouden diverse familieleden hem zijn dranken brengen en zijn bedrijf draaiende houden.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/William_Faulkner.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 234.