kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

William Golding

(Sir) William Golding

Engels schrijver en dichter, geboren 19 september 1911 St. Columb Minor, Newquay, Cornwall, overleden 19 juni 1993 Perranarworthal, Cornwall.

William Gerald Golding won de Nobelprijs voor de Literatuur in 1983.

Golding studeerde aan de universiteit van Oxford. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende hij in de Britse Koninklijke Marine, en zat in dienst toen het Duitse oorlogsschip Bismarck tot zinken werd gebracht. Hij deed mee aan de invasie van Normandiƫ op D-Day. Na de oorlog keerde hij terug naar Engeland, en werkte als leraar en schrijver.

In 1988 werd hij door koningin Elizabeth II geƫerd met de titel Sir.

Hij ligt begraven op de begraafplaats in Bowerchalke, Wiltshire, Engeland.

Lord of the Flies
Zijn bekendste werk is Lord of the Flies uit 1954. Het werd een onmiddellijk wereldwijd succes. Het boek weerspiegelde dan ook de ontgoocheling in de menselijke natuur in de na-oorlogse periode.
Heer der vliegen (Lord of the Flies) is een roman geschreven naar aanleiding van de gruwelijkheden die hij had meegemaakt op het slagveld van de Tweede Wereldoorlog
Het boek gaat over een groep Engelse schooljongens die met een vliegtuig zijn neergestort op een onbewoond eiland. Ze moeten samenwerken om een beschaving op te bouwen, maar falen. Uiteindelijk evolueren ze tot een groep wilden.
Golding toont, door een combinatie van fantasie en psychologisch doorzicht, hoe de essentie van de natuur van de mens naar boven komt, wanneer de grenzen en wetten van de beschaving wegvallen.
Hoewel de roman over de dynamiek van een groep schooljongens gaat, worden we toch geconfronteerd met vragen over onschuld, kwaad en de val van de mensheid. Een schaduw wordt geworpen over het geloof in een sociale ontwikkeling die blijft evolueren.
De roman wordt ook wel eens een dystopie genoemd. In plaats van een optimistisch beeld van een perfecte wereld zoals in een utopie geschetst wordt, schept Golding een pessimistisch beeld van een onperfecte wereld. Het verhaal is ook een revisie van de 'onbewoond-eiland' mythe die begon bij Robinson Crusoe.

Van het boek zijn twee filmversies gemaakt: een in 1963 door Peter Brook, de andere in 1990 door Harry Hook.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/William_Golding.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 43.