kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

William Styron

Amerikaanse schrijver en journalist (11.6.1925-1.11.2006).

Styron werd geboren in 1925 in Newport News in de zuidelijke staat Virginia. Zijn kinderjaren waren niet makkelijk. Zijn vader, een arbeider in de scheepsbouw, leed aan depressies, waar hij zelf later ook last van zou krijgen. Op dertienjarige leeftijd verloor Styron zijn moeder aan kanker.

Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog ging Styron bij de marine waar hij opklom tot luitenant. Zijn schip heeft de haven van San Fransisco echter nooit verlaten, omdat de Japanners zich al hadden overgegeven.

In 1947 rondde hij zijn studie Engels af aan de Duke University, North Carolina. In dat jaar schreef hij zijn eerste roman 'Lie down in darkness', die in 1951 uitkwam. Lie Down in Darkness gaat over een zuidelijk gezin dat ten onder gaat aan drankmisbruik, incestverlangens, gekte en suïcide.

The Long March (1957) en Set this House on Fire (1960) trokken al snel de aandacht van het grote publiek.

Styron, die niet geheel naar zijn zin vergeleken werd met William Faulkner, brak definitief door met weer een typisch Zuidelijk onderwerp 'The confessions of Nat Turner' (1967)(De bekentenissen van Nat Turner). Het boek gaat over de bloedige slavenopstand slavenopstand van 1831, nog voor de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865). Styron kruipt in dit boek in de huid van de negerslaaf Nat Turner. Styron kreeg voor 'The confessions of Nat Turner' een jaar later de prestigieuze Pulitzer-prijs. Volgens sommige critici was het boek echter racistisch getint en vooraanstaande zwarte schrijvers beschuldigden hem van 'diefstal van zwart erfgoed'.

Sophie's Choice (1979) is zijn bekendste boek. Het gaat over een Poolse overlevende van de holocaust die naar New York vertrekt om in het na-oorlogse New York een bestaan op te bouwen met haar Joodse minnaar Nathan.
Een jonge Amerikaanse schrijver woont in New York in hetzelfde pension als het liefdespaar waarvan de Pools-katholieke vrouw hoewel zij Auschwitz heeft overleefd, niet los kan komen van haar herinnering aan de dood van haar kinderen bij een nazi-selectie. De herinneringen aan het gruwelijke verleden blijven haar parten spelen en uiteindelijk pleegt ze zelfmoord. Sophie's Choice werd een bestseller en won de American Book Award.
Sophie's Choice is niet onomstreden en was onderwerp van een felle discussie over het gebruiken van de Holocaust in fictie. Naast lovende kritieken werd het Styron ook veelvuldig kwalijk genomen dat zijn hoofdpersoon Sophie niet Joods was: hij zou hiermee voorbij gaan aan het feit dat de Joden de grootste groep slachtoffers van de holocaust vormden.

Sophie's Choice is in een opera verwerkt en in 1982 verfilmd met Meryl Streep in de hoofdrol. De actrice kreeg voor haar rol een Oscar.

Styron stopte na veertig jaar alcoholmisbruik met drinken en ontwikkelde een suïcidale depressie. Geen pil hielp. Toch was er hoop. Nadat hij werd opgesloten in een psychiatrische inrichting trad geleidelijk herstel in.

Darkness visible: A Memoir of Madness (1990) (Het Duister Zichtbaar),
Styron schreef openlijk over zijn depressies, onder andere in het boek Darkness Visible. William Styron beschrijft in dit aangrijpende verhaal zijn vrije val in een diepe depressie die hem leidde naar de hel van de waanzin. Hij schetst een intiem portret van de kwellende beproeving die een depressie is en geeft een inkijk in een ziekte die goeddeels onbegrepen is.

A Tidewater Morning (1993), een bundel met drie oude verhalen.

In de boeken van Styron waren racisme, standsverschil en persoonlijke schuld de belangrijkste thema's. Ook zette hij zich in voor tal van maatschappelijke kwesties. Zo maakte hij zich sterk voor de rechten van joden in de Sovjet-Unie.

Zijn laatste boek, 'The Way of the Warrior' kwam na een lange vertraging uit in 1996. Styron was al jaren eerder aan deze roman begonnen, maar legde deze aan de kant om 'Sophie's Choice' te gaan schrijven.

William Styron is op 81-jarige leeftijd in een ziekenhuis overleden in Martha's Vineyard in de staat Massachusetts.
De auteur was al lange tijd ziek en stierf aan een longontsteking. Dat meldde zijn dochter Alexandra in de New York Times.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.