kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Wole Soyinka

Nigeriaanse schrijver, geboren in 1934, is een van Afrika's beroemdste auteurs, onderscheiden met de Nobelprijs voor literatuur. Ondanks zijn gruwelijke ervaringen is Soyinka's werk doordrenkt met grote tederheid.

Zijn werk, dat de Afrikaanse traditie met Europese invloeden verzoent, omvat zowel poëzie, novelles, essays als toneelstukken en heeft hem meermaals in problemen gebracht. Zijn snerende kritieken omtrent het tirannieke en corrupte beleid, dat veelal de mensenrechten schond, brachten hem vaak de woede op de hals van de militaire leiders van het land.

biografie
Akiwande Oluwole Soyinka (Abeakuta 13 juli 1934), Nigeriaans, Engels schrijvend auteur, behorend tot de Yoruba, studeerde toneel in Ibadan en Leeds.

Na zijn studie werkte hij bij het Royal Court Theatre als toneelschrijver waar zijn eerste stuk The Invention (1955) werd opgevoerd.

In 1959 keerde hij terug naar Ibadan waar hij de toneelstukken The Swamp Dwellers en The Lion and the Jewel schreef. Hij stichtte tevens twee theatergezelschappen, waarmee hij een nieuwe vorm van Nigeriaans drama opbouwde. Exemplarisch daarvoor is het stuk A Dance of the Forests: een combinatie van Europees modernisme en de tradities van zijn eigen Yoruba stam.

Soyinka als voorvechter van democratie. Begin jaren zestig verwierp hij in zijn geschriften het idee van négritude (trots op de Afrikaanse afkomst) als een valse trots om traditionele waarden die creatieve vernieuwing in de weg stond.

In Soyinka's visie kan Afrika zijn koloniale verleden afschudden door de technische voordelen van de moderne tijd te enten in de eigen tradities. Zijn eerste roman The Interpreters (1965) wordt gezien als wegbereider van de moderne Afrikaanse roman.

1965 De vertolkers (The interpreters)
"De Vertolkers" is een roman waarin middels bondige dialogen tussen een groep jonge intellectuelen droom(fantasie) en werkelijkheid met elkaar worden afgewisseld. Hoofdpersonen van deze roman zijn enkele vrienden, een journalist, een schilder, een ingenieur, een docent, een ambtenaar, een arts. Zij leven in het onafhankelijk geworden Nigeria van de jaren zestig. Sommigen hebben een universitaire opleiding in Europa en Amerika achter de rug. Zij zijn de nieuwe elite. Deze roman verhaalt in een schier eindeloze kadans anecdotes, incidenten, ervaringen uit hun levens, individueel of gezamenlijk. Het boek geeft een beeld van het leven in Nigeria in die tijd: zijn universiteiten, nachtclubs, hotels. De lotgevallen van de hoofdpersonen, hun gevoelens en gedachten, worden breed uitgesponnen. Onder de Afrikaanse romans neemt "De Vertolkers" een nogal extravagante positie in omdat de stijl en verteltechniek zeer Westers aandoen. De verhaalcompositie is haast als die van de Nederlandse Simon Vestdijk.

Ibadan : the Penkelemes years : a memoir: 1945-1965
Autobiografie van de Nigeriaanse schrijver en Nobelprijswinnaar over de jaren 1946-1965, zich afspelend tegen de achtergrond van het dekolonisatieproces in zijn vaderland.

Soyinka daagde de Nigeriaanse autoriteiten uit, niet alleen met zijn literaire werk, maar ook in de politieke arena. Zijn activiteiten leidden tot een tweejarige gevangenstraf (tijdens de burgeroorlog, van 1967 tot 1969). In The man died (1972) doet Soyinka verslag van deze periode. Niet lang na zijn vrijlating vluchtte hij naar Amerika.

Mata al-raghul The man died : prison notes - 1972
Dood is de man. - Een Nigeriaanse journalist en politieke activist vertelt over zijn ervaringen in de gevangenis.

Van 1976 tot 1985 was hij hoogleraar vergelijkende literatuurwetenschappen op de Ife University.

1986 Wole Soyinka is in 1986 is onderscheiden met de Nobelprijs voor literatuur.
"Geeft in een breed cultureel perspectief vorm aan het drama van het bestaan"

Van 1988 tot 1992 werkte hij als hoogleraar van zowel Afrikaanse als ook Theater Studies op Cornell University.

Zijn blijvend kritische houding ten opzichte van het Nigeriaanse regime deed hem in 1993 op de dodenlijst belanden.

Soyinka maakt zich sterk voor democratische ontwikkelingen in Afrika en bekritiseerde dictaturen en militaire regimes, waaronder die in zijn eigen land.

16/02/2005 Wole Soyinka wil niet in adviesraad voor nieuwe grondwet Nigeria
Wole Soyinka heeft ervoor bedankt om namens de regering te gaan praten over wijzigingen in de Nigeriaanse grondwet. Soyinka's naam komt voor op een lijst van 391 personen die de regering van president Olesegun Obasanjo afvaardigt naar het Nationale Congres voor Politieke Hervormingen dat maandag van start moet gaan. Het Congres krijgt drie maanden de tijd om met voorstellen te komen die een eind kunnen maken aan de etnische en religieuze onmin in Nigeria, die in de vijf jaar van Obasanjo's bewind al meer dan 10.000 levens heeft geëist. Soyinka behoort tot een oppositiecoalitie die streeft naar een grondwetgevende vergadering met soevereine bevoegdheden, over wier besluiten Obasanjo geen veto kan uitspreken. Hij noemde zijn nominatie een afleidingsmanoeuvre en zei dat zijn coalitie gewoon doorgaat met haar eigen schaduwconferentie.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 8.