kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Wolf Biermann

Wolf Biermann (Hamburg, 15 november 1936) is een Duitse dichter en zanger. Het werk van Wolf Biermann staat in het teken van het gedeelde Duitsland.

Wolf Biermann werd geboren in Hamburg in een communistische arbeidersfamilie. Zijn vader werd als verzetsman afgevoerd naar Auschwitz en overleed daar in 1943. In 1950 was de 14-jarige Biermann een van de vertegenwoordigers van de Bondsrepubliek op het Weltjugendtreffen in de kersverse DDR. In 1953 vestigde zijn moeder zich met haar gezin in de DDR.

Biermann studeerde in Oost-Berlijn politieke economie, maar brak die studie na twee jaar af om als regie-assistent te gaan werken bij het Berliner Ensemble. Hij kwam in contact met de componist Hanns Eisler en begon liederen en gedichten te schrijven. In 1963 leidde het stuk Berliner Brautgang, waarin de bouw van de Muur ter sprake kwam, tot het eerste conflict met de autoriteiten. Het stuk mocht niet worden opgevoerd.

In 1965 leidde een reis van Bierman in de Bondsrepubliek tot een publikatieverbod in de DDR. In de volgende jaren kwamen platen en boeken van Biermann in het westen uit. In 1976 mocht Biermann weer optreden in de DDR; maar later dat jaar werd hij definitief uitgewezen. Biermanns "Ausb├╝rgerung" leidde tot een openlijk protest van een aantal kunstenaars en intellectuelen in West- en Oost-Duitsland. In 1977 voegde zijn partner Eva-Maria Hagen zich bij hem in het Westen, met haar dochter Nina Hagen.

In december 1989, kort na de val van de Muur, mocht Biermann weer in de DDR optreden en deed dat in een afgeladen hal in Leipzig. Hij rekende op zijn manier af met de bonzen van de DDR: Wir werden euch nicht ins Verderben st├╝rzen - ihr seid schon verdorben genug. De DDR was verleden tijd. In 1990 werd het niettemin tijd voor een afrekening met de Staatssicherheitsdienst (Stasi): Biermann klaagde de dichter Sascha Anderson, het opperhoofd van de "alternatieven", aan als spion. Later volgen aanklachten tegen de schrijver Stefan Heym en PDS-politicus Gregor Gysi. Biermann begon een stichting, die mensen ondersteunt die door de Oostduitse staat zijn beschadigd.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Wolf_Biermann

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 3.