kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Yvan Delporte

Belgische scenarioschrijver en stripauteur, geboren op 24 juni 1928

De zwaar bebaarde Yvan Delporte had een reputatie van spotter en stond bekend om zijn sarcastische invallen. Zijn generatie - met Hergé, tekenaar van Kuifje, André Franquin en Willy Vandersteen, de bedenker van Suske en Wiske, zorgde ervoor dat de Belgische strip ook internationale roem verwierf. Als scenarist werkte hij onder meer samen met Eddy Paape (Jan Kordaat), Will (Isabel) en Peyo (Steven Sterk, De Smurfen). Hij hielp ook André Franquin met het bedenken van Guust Flater en Zwartkijken.

Delporte was tussen 1955 en 1968 hoofdredacteur van het stripblad Robbedoes/Spirou waarin hij ondermeer de aanzet gaf tot de stripfiguren Guust Flater en De Smurfen. Hij introduceerde er nieuwe rubrieken, wedstrijden en speciale themanummers. Later leidde hij het Smurfenmagazine en schreef scenario's voor de strip Johan en Pirrewiet.

Tekenaar André Franquin zette Guust in 1957 voor het eerst op papier. Hij wilde voor weekblad Robbedoes eens een antiheld introduceren, als tegenstelling tot al die heroïsche figuren zoals Kuifje en Batman, die voortdurend de wereld redden.Guust Flater moest anders zijn, als hulpje op een uitgeverij. „Hij zou stom zijn, niet mooi en sterk', zo had tekenaar Franquin voorgesteld aan hoofdredacteur Yvan Delporte van weekblad Robbedoes. Franquin gaf het figuurtje zijn coltrui en kapotte gympjes. „Hoofdredacteur Delporte heeft de naam bedacht, zich herinnerend dat een vriend van hem altijd flaterde en die heette Guust.'
Voor de strip Steven Severijn, die vanaf 1975 in het Nederlandse stripblad Eppo verscheen, maakte hij de eerste twee scenario's.

In 1977 richtte hij Le Trombone Illustré op, een stripmagazine voor "adults".

Yvan Delporte is maandag 5 maart in Brussel op 79-jarige leeftijd overleden. Hij was al een tijdje ziek.

Nadien (1977-1982) was hij de ziel van een ander striptijdschrift, Le Trombone Illustré.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 772.