kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Yvonne Keuls

Yvonne Keuls was een nakomertje en het vierde kind in het gezin Bamberg. Haar vader noemde haar Yvonne, wat 'strijdster met de iepen boog' betekent. Haar moeder hield niet van deze naam en noemde haar Angin, wat Maleis is voor wind. Moeder voorvoelde dat dit 'kind van de wind' later vele verhalen zou gaan vertellen. Aan de bewegingen die Yvonne in haar baarmoeder had gemaakt, had ze dat gemerkt. Haar moeder is Javaanse (Jopi) en haar vader Nederlander (Samuel Bamberg). Haar vader was inspecteur bij het kadaster. Later werd hij wiskundeleraar.

In december 1938 gaat het gezin terug naar Nederland. Vader is ziek. Hij lijdt aan tbc. De oorlog breekt uit en Yvonne ziet soldaten aan parachutes in de lucht hangen. Op dat moment is er niemand thuis met wie ze haar verbazing kan delen. Op tafel ligt een schriftje: 'Acht jaar was ik. Het was de eerste keer dat ik mijn emoties toevertrouwde aan een stuk papier. Op die schitterende vroege morgen in mei zag mijn eerste verhaal het levenslicht. 'Toen de mannen uit de hemel vielen' noemde ik het.' Zo begon haar indrukwekkende schrijverscarrière, die niet over rozen ging, want schrijven put Yvonne uit. Na ieder boek moet ze lang herstellen en bezweert ze zichzelf er nooit weer aan te beginnen. Yvonne Keuls hanteert een sobere schrijfstijl, haar werk is eerder journalistiek dan literair. Met veel van haar werk wil ze misstanden in de samenleving aan de kaak stellen. Ze moraliseert niet, maar laat de lezer zelf de conclusies trekken.

Haar vader overleed toen zij 12 jaar was.

Yvonne Keuls ging naar het Grotiuslyceum. Hier speelde ze veel toneel. Ze wilde na het lyceum naar de toneelschool, maar mocht dit niet.

Yvonne Keuls volgde de kweekschool. Op haar negentiende werd ze onderwijzeres. Ze kreeg een zesde klas met 53 kinderen! Ze maakte musicals met haar klassen.

In 1954 trouwde ze met Rob Keuls (en stopte - verplicht - met lesgeven). Ze kregen drie dochters.

Ze ging werken bij Olveh, een verzekeringsmaatschappij en werd lid van de bedrijfs-toneelvereniging.

In 1965 publiceerde het tijdschrift 'Verstandig ouderschap' gedichten van Yvonne Keuls.

Yvonne Keuls debuteerde in 1965 met het toneelstuk Kleine Muizen. Verder schrijft ze poëzie, romans, korte verhalen, columns en hoorspelen.

Yvonne is één van de eerste Nederlandse schrijvers die sinds 1967 lezingen op scholen en in boekhandels en bibliotheken verzorgd. Daar groeit haar interesse voor de problemen van jongeren, die onderwerp van haar succesvolle boeken als in Het verrotte leven van Floortje Bloem en De moeder van David S. zijn. De moeder van David S. is overigens in meer dan 14 landen in vertaling verschenen.

Mr. H.G. van der Vies-prijs 1967 voor 'Onbegonnen werk'.

Vanaf 1969 begint ze met het dramatiseren van beroemde boeken als Boek der kleine zielen en De koperen tuin. Ook speelde ze zelf in verschillende theatervoorstellingen.

Yvonne Keuls brak door met 'Jan Rap en zijn maat' (1977) - Prijs der kritiek van Nederlandse Theatercritici 1978 en Zilveren CJP van de Vereniging Cultureel Jongerenpaspoort 1979 voor 'Jan Rap en z'n maat'.

Vanaf 1988 ('Daniël Maandag') schrijft ze autobiografisch werk.

Yvonne Keuls kreeg de eerste 'Floortje Bloemprijs' in 1991. Deze prijs gaat naar personen of instellingen die een blijvende bijdrage hebben geleverd aan een betere beeldvorming van bepaalde ziekten.

Yvonne Keuls bereidt zich zeer intensief voor op een te schrijven werk. Voor haar boek 'Meneer en mevrouw zijn gek' (1992) verbleef ze een jaar in een psychiatrische inrichting in Den Haag.

De laatste jaren schrijft ze ook over de kamptijd in Indië.

Ter gelegenheid van Koninginnedag 2000 werd Yvonne Keuls benoemd tot Ridder in de [Orde van de Nederlandse Leeuw].

Haar werk is vele malen bekroond. Zo kreeg ze voor Mevrouw mijn moeder (1999) de Trouw Publieksprijs 2000. Over haar werk zegt ze: 'Iemand die zijn kont tegen de krib gooit. Zo iemand komt in al mijn boeken voor. In die personen ligt veel van mezelf. Zij zijn mijn verzet, mijn woede. Mijn gevoeligheid voor onrecht, voor het over mensen heenlopen.'

In 2001 verscheen haar ontroerende levensverhaal Madame K. Van Indisch kind tot Haagse dame dat direct na verschijnen een bestseller werd.

Over het werk van Keuls wordt verschillend gedacht en het wordt niet altijd gerekend tot de literatuur.

Zie ook Bi(bli)ografie

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 159.