kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Zadie SmithEngelse schrijfster, geboren 27 oktober 1975 in Londen. Woont in Kilburn.

Zadie Smith won prijzen met haar debuut White Teeth (Witte Tanden) drie prestigieuze prijzen en werd met haar derde en nieuwste boek On Beauty (Over schoonheid) genomineerd voor de prestigieuze Man Booker Prize 2005.

Biografie
Sadie Smith werd geboren in de Londense gemeente Brent bij haar Engelse vader Harvey Smith en zijn tweede vrouw Yvonne McLean, van Jamaicaanse afkomst. Op 14-jarige leeftijd veranderde Sadie haar naam in Zadie.

Als kind hield ze van tapdansen en acteren. Aan de universiteit verdiende ze wat als jazz-zangeres en koesterde ze de droom om journaliste te worden. Aan de universiteit van Cambridge leerde Zadie Smith Nick Laird kennen met wie ze in 2004 zou trouwen.

Tijdens haar universitaire opleiding in Engelstalige literatuur aan de universiteit van Cambridge, publiceerde Zadie Smith een aantal korte verhalen in de May Anthologies. Op basis hiervan boden diverse geïnteresseerde uitgevers haar een contract en een ongekend hoog voorschot aan.

White Teeth (2000)
Haar eerste roman, White Teeth, werkte ze af tijdens haar laatste jaar aan de universiteit en in 2000 debuteerde ze dan op 21-jarige leeftijd met 'White Teeth' waarmee ze opslag roem verworf. Het werd onmiddellijk een bestseller, internationaal erkend als een schitterend debuut en viel meer dan eens in de prijzen.
White Teeth vertelt het verhaal van drie families: de Brits-Jamaicaanse familie Jones, de Bengalese familie Iqbal en de Joods-Katholieke familie Chalfen. Rassenvermenging en multiculturaliteit, religieuze verschillen en generatieconflicten blijven ook na White Teeth typisch voor Smiths oeuvre. Het boek won de Whitbread First Novel Award 2000, de Guardian First Book Award, de Commonwealth Writers First Book Prize, de Betty Trask Award en de James Tait Black Memorial Prize voor fictie. In 2002 werd het verhaal gebruikt voor een korte tv-reeks op het Britse Channel 4.

Twee jaar later verscheen haar tweede nogal teleurstellende roman The Autograph Man (2002) (De handtekeningenman).
In interviews vertelde ze dat ze door de hype over haar debuutroman terecht was gekomen in een periode van writer's block. Toch slaagde ze erin nauwelijks twee jaar later, in 2002, haar volgende roman, The Autograph Man, te presenteren. Ook dat was een commercieel succes, maar de verwachtingen lagen zo hoog dat de critici het boek niet unaniem de hemel in konden prijzen, zoals ze dat gedaan hadden met White Teeth.
The Autograph Man (2002) vertelt het verhaal van de Joods-Chinese Londenaar Alex-Li Tandem, die de kost verdient met het kopen en verkopen van handtekeningen en die geobsedeerd is met beroemdheden. Het won de Jewish Quarterly Review's Wingate Literary Prize 2003.

In 2002 en 2003 verbleef ze in de Verenigde Staten waar ze zich inschreef aan het Radcliffe Institute for Advanced Study, afdeling van de universiteit van Harvard, en begon er aan een essay-bundel The Morality of the Novel, waarin ze een selectie 20e-eeuwse auteurs bestudeert vanuit moreel-filosofisch oogpunt.

Haar derde roman, On Beauty, werd gepubliceerd in september 2005 en werd voorgedragen voor de Man Booker Prize. In 2006 won On Beauty de Orange Prize for Fiction.

On Beauty (2005)
Haar derde roman, On Beauty, waarvan de titel verwijst naar een essay geschreven door Elaine Scarry (On Beauty and Being Just), vertelt de verhalen van de Brits-Amerikaanse familie Belsey die in New England woont. Het boek werd voorgedragen voor de Man Booker Prize 2005 en won de Orange Prize for Fiction in juni 2006.
On Beauty (Over Schoonheid)
In Over schoonheid portretteert Zadie Smith het moderne familieleven, de botsing tussen het persoonlijke en het politieke, de problematiek van een multiculturele maatschappij en de misvattingen die mensen over zichzelf en elkaar hebben.
In Over schoonheid ontrollen zich de levens van twee rivaliserende families: de Amerikaanse familie Belsey en de Britse familie Kipp. Het boek is nadrukkelijk gemodelleerd naar E.M. Forsters Howards End, maar in Zadie's variant luisteren pubers in broeken met laaghangend kruis naar hiphop op hun iPod.
De Engelsman Howard Belsey is hoogleraar aan een Amerikaanse universiteit. Hij werkt al jaren aan een boek over Rembrandt, dat hij waarschijnlijk nooit zal voltooien. Nadat Howard een desastreuze affaire heeft gehad met een collega, vertrekt zijn oudste zoon Jerome naar Engeland. Jerome verloochent zijn vader door te gaan werken voor diens aartsrivaal, de conservatieve academicus Monty Kipps, die bovendien aanzienlijk succesvoller is dan Howard. De situatie wordt ondraaglijk wanneer zijn vrouw achter zijn overspel komt en Jerome verliefd wordt op Kipps' mooie, maar wispelturige dochter.

Literaire inspiratie
Smiths werk zou geïnspireerd zijn door Vladimir Nabokov, E.M. Forster, Charles Dickens, Franz Kafka, George Eliot, Martin Amis, Raymond Carver en David Foster Wallace. Hoewel er eveneens analogieën te vinden zijn met Arundhati Roy.

Korte verhalen
Mirrored Box. In: The May Anthology of Oxford and Cambridge Short Stories 1995
The Newspaper Man. In: The May Anthology of Oxford and Cambridge Short Stories 1996
Mrs. Begum's Son and the Private Tutor. In: The May Anthology of Oxford and Cambridge Short Stories 1997
Picnic, Lightning. In: The May Anthology of Oxford and Cambridge Short Stories 1997

"Stuart***". In: The New Yorker Winter Fiction Issue 1999.
The Girl with Bangs. In: Timothy McSweeney's Quarterly Concern, Issue 6, 2001
The Trials of Finch. In: The New Yorker Winter Fiction Issue 2002.
Martha, Martha. In: Granta 81: Best of Young British Novelists 2003
Hanwell in Hell. In: The New Yorker 27 September 2004.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Zadie_Smith

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.