kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Zora Neale Hurston

Amerikaans schrijfster en antropologe / ethnografe, geboren 7 januari 1891 Notasulga, Alabama, overleden 28 januari 1960 Ft. Pierce, Florida.

Haar eigenzinnige opvattingen over de Amerikaanse rassenpolitiek, haar antropologische geschriften, onder andere over obeah en voodoo, en haar romans zijn van grote invloed geweest voor de Afro-Amerikaanse cultuur in deze eeuw.

Levensloop
Zora Neale Hurston groeide op in Eatonville, Florida. Als jong meisje sloot ze zich aan bij een rondreizend theatergezelschap en werd daarna dienstbode bij een blanke vrouw, die ervoor zorgde dat ze naar school kon gaan.

Zora Neale Hurston studeerde aan de Howard-universiteit in de stad Washington, en toen een door haar geschreven kort verhaal bij Opportunity in de prijzen viel begaf ze zich, berooid maar vol zelfvertrouwen, naar New York. Ze beschikte over talent, wist met haar natuurlijke manier van doen mensen voor zich te winnen en was bijzonder ambitieus. Het duurde dan ook niet lang voor ze een baan kreeg als secretaresse van de populaire romancière Fannie Hurst. Ze behoorde tot de jongste generatie van de Harlem Renaissance en plaatste vraagtekens bij de verworvenheden van haar voorgangers, die ze spottend "de Niggerati" noemde.

Their Eyes were Watching God (En ze keken naar God) (1937)
Een jonge zwarte vrouw in Florida in de jaren dertig van de twintigste eeuw zoekt haar levensvervulling in de zwarte samenleving.

Zora Neale bleef schrijven en studeerde, onder Franz Boaz, antropologie aan de Columbia-universiteit. In haar twee antropologische onderzoeken, één naar de zwarte bevolking van Florida en één naar de bevolking van Haïti, was echter niemand geïnteresseerd. Ze stierf eenzaam en berooid.

Zombies
Zora Neale Hurston was een van de eerste wetenschappers die een foto van een Zombie maakte. Zij deed in Haiti onderzoek naar een meisje (Felicia Felix-Mentor) dat daar rondzwierf maar 30 jaar geleden (1907) aan plotselinge koorts gestorven en daarna begraven zou zijn. "De aanblik was vreselijk! Dat emotieloze gezicht met die dode ogen. De oogleden waren rond om de ogen spierwit, alsof ze door zuur verbrand waren. Je kon ook niet met haar praten, want ze gaf geen antwoord.". In 1937 zorgde haar onderzoek en boek Voodoo Gods ervoor dat de westerse wereld bekend raakte met het fenomeen zombies.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.