kunstbus
Dit artikel is 01-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

antimode

Antimode == Hippiemode

Een ware kledingrevolutie wordt eind jaren '60 teweeg gebracht door een nieuwe groep jongeren: de hippies. Love and peace staan voorop. Hun kleding is uitheems, exotisch met veel bloemen en bloembedrukte stoffen, midi- en maximode, versleten spijkerbroeken, zigeunerjurken, superkorte mini-jurkjes, Indiaanse tunieken met franjes en veters. Tweedehandskleding is in en er wordt liever geen schoeisel gedragen, behalve sandalen en laarzen.

Het was een antimode en iedereen die zorgvuldige bij elkaar gezochte vodden droeg gaf te kennen dat hij niets met de verwerpelijke consumptiemaatschappij te maken wilde hebben. Het lange haar staat voor nietsdoen en vrijheid, kort haar en kostuums voor discipline en orde.

Enkele haute couture-ontwerpers gaan met de tijd mee en ontwerpen de eerste pret-à-porter-collecties. Yves Saint-Lauren komt in zijn prêt-à-porter collectie als eerste met schitterende zigeunerkleding. Verder maakt hij avondjurken in retro- en etno-stijlen. Andere ontwerpers volgen en combineerden allerlei stoffen in verschillende dessins, geïnspireerd door de opvallende combinaties in de hippiekleding. Ontwerper Emanuel Ungaro blinkt hier in uit. Hij ontwikkelt een geheel eigen stijl, met originele kleuren en patronen. Bloemen, ruiten, strepen etc.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.