kunstbus
Dit artikel is 01-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Antwerpse Zes

De Antwerpse Zes is een groep belangrijke modeontwerpers die in de jaren '80 afstudeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. In 1986 huurden de zes Belgische modeontwerpers samen een vrachtwagen en trokken naar Londen trokken, waar ze tijdens de British Design Show de aandacht van de wereld trokken. Later deelden ze de -bijzonder hoge- kosten van een expositieruimte in Parijs. Hoewel hun kleren weinig met elkaar gemeen hebben, worden ze wel allen zowat overal ter wereld verkocht. De zes plukten de vruchten van het Vlaamse Textielplan uit de jaren '80 en creeërden op hun beurt kansen voor de generaties na hen.

Walter Van Beirendonck (Brecht, 4 februari 1957) is een Vlaamse modeontwerper. Hij studeerde in 1980 af aan de modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Hij brengt sedert 1983 eigen collecties uit, die hij telkens van een naam voorziet. Zij zijn geïnspireerd door beeldende kunst, literatuur, maar ook door de natuur en etnische invloeden; kenmerkend zijn felle, ongebruikelijke kleurencombinaties en een sterke grafische inslag. In 1997 ontwierp hij de kostuums voor de "Pop Mart" tournee van U2. In 1999 ontving hij de eretitel "Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen". In 2001 was hij curator van de tentoonstelling Mode 2001 Landed-Geland in Antwerpen. In 2002 ontwierp hij nieuwe uniformen voor het stadspersoneel (wegenwerkers en huisvuilophalers) van Antwerpen; later bleken deze echter niet zo praktisch en er kwamen nogal wat klachten over. In 2005 verraste hij door voor de Belgische budget-kledingketen JBC een kinderkledingcollectie te ontwerpen onder de naam "ZulupaPUWA". De collectie was geïnspireerd door de Zoeloes en de Papoeas. De collectie werd gepromoot met een stripfiguurtje, "Zulu" en een stripversie van Walter Van Beirendonck zelf.
Vlaamse modeontwerpster. Demeulemeester studeerde design aan de Koninklijke Academie van Antwerpen. In 1985 lanceert ze haar eerste kledinglijn, en in 1986 breekt ze door in het buitenland, als één van de zogenaamde Antwerpse Zes.
Eén jaar na het behalen van haar ontwerpersdiploma won Ann Demeulemeester op overtuigende wijze de Gouden Spoel, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de meest veelbelovende jonge modemaker. Debuteren op de internationale scène deed ze in 1986, middels een défilé in Londen, samen met de andere vijf van de zogeheten 'Antwerp Six'. Vijf jaar later sierden haar silhouetten ook de Parijse catwalks. De Westvlaamse controleert intussen een heus mode-imperium: haar bedrijf 'BVBA 32', dat ze in 1987 oprichtte, haalde 12 jaar later een omzet van meer dan 9 miljoen Euro. Demeulemeester's kleren worden in 200 winkels, verspreid over de hele wereld, te koop aangeboden. De ontwerpster staat ook sterk in Amerika (de Verenigde Staten vertegenwoordigen 35% van haar omzetcijfer), wat - zo leert de ervaring - niet evident is voor een Europese.
Dries Van Noten (Antwerpen, 1958) is een succesvolle Vlaamse modeontwerper. Van Noten werd geboren in een kleermakersfamilie in Antwerpen. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie van Antwerpen. In 1989 opende hij zijn eigen winkel in Antwerpen, in het klassieke pand van de voormalige kledingszaak Het Modepaleis, en in 1993 opende hij nog twee showrooms in Parijs en Milaan. In 1997 volgden Tokio en Hongkong. Sinds 23 januari 2007 heeft hij ook een eigen 'flagshipstore' in Parijs, op de Quai Malaquais 7, aan de Seine en gelegen in een buurt van antiekwinkels.
Vlaams modeontwerper. Bikkembergs studeerde in 1982 af aan de Antwerpse Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. In 1986 maakte hij indruk met zijn eerste collectie mannenschoenen in militaristische stijl. In 1989 kwam hij met mannenkleding en in 1993 kwam daar ook vrouwenkleding bij. Dat jaar verhuisde hij naar Italië; hij vestigde zich in Fossombrone.
Bikkembergs werd ook bekend omdat hij op zijn modedéfilés professionele voetballers als modellen gebruikte, zoals Gilles de Bilde. De band met sport, en meer bepaald voetbal, werd later nog hechter. Hij creëerde in 2000 een sportlijn, "Bikkembergs Sport", met als logo het silhouet van een voetballer. In 2003 werd hij officiële ontwerper voor de voetbalclub Inter Milaan. In 2005 werd hij zelfs eigenaar en enige sponsor van de amateurvoetbalploeg van zijn woonplaats, die van dan af il Bikkembergs Fossombrone heette en uitsluitend in door hem ontworpen uitrustingen speelde. De keuze voor een kleine ploeg in plaats van een topploeg was bewust om te benadrukken dat Bikkembergs Sport "er voor iedereen is", zoals Bikkembergs het zelf uitdrukte.
Hij was de eerste modeontwerper die toestemming kreeg om een modeshow te houden in het befaamde Nou Camp stadion van voetbalclub FC Barcelona.
In 2004 ontving Bikkembergs de Italiaanse Oscar della Moda als beste internationale modeontwerper.
In 2006 introduceerde hij als onderdeel van een nieuwe voetbalcollectie de Bix, een voetbalschoen gemaakt uit kangoeroeleder, het materiaal dat oorspronkelijk voor voetbalschoenen werd gebruikt. De schoenen zijn enkel bij de internet-site van Bikkembergs Football te koop.
Belgische modeontwerpers die in 1986 samen een vrachtwagen huurden en naar Londen trokken, waar ze tijdens de British Design Show de aandacht van de wereld trokken.
Zoals vele van zijn ex-klasgenoten bleef ook Dirk Van Saene na het beëindigen van zijn opleiding aan de Koninklijke Academie (hij studeerde af in 1982) in Antwerpen wonen en werken. Hij is er samen met hechte vriend Walter Van Beirendonck eigenaar van de "multibrand store" Walter, die ze in een verlaten parkeergarage onderbrachten.
Dirk Van Saene houdt er een eenvoudige, maar overtuigende modefilosofie op na: "Iedereen kan mijn kleren dragen: leeftijd, figuur en uitzicht zijn volledig onbelangrijk. Voor mij betekent mode het tegendeel van uniformiteit.".
Zijn geraffineerde, elegante collecties (dixit Elle Magazine USA) zijn dan ook niet onder één noemer te vatten. De collectiefoto's van Van Saene's lijnen zijn steevast in zwart-wit (in tegenstelling tot het leeuwendeel van zijn collega's), volgens de ontwerper omdat een dergelijke techniek "meer mysterieus en meer specifiek" is.
Tijdens het grote modefeest 'Mode Landed-Geland' speelde Van Saene de rol van curator van de tentoonstelling '2 Women', opgehangen aan het werk en de levensverhalen van Rei Kawakubo (de oprichtster en ontwerpster van Comme Des Garçons) en Coco Chanel. Hij was eveneens de eerste interim-hoofdredacteur van het nieuwe modetijdschrift van Walter Van Beirendonck, dat zonder omslag en onder de naam N° A verscheen. Het blad wilde mode wat van zijn poëtische waarde terugschenken. In die context liet Van Saene volgende quote optekenen: 'Soms zijn wij Belgen een beetje te serieus over mode'.
Van Saene houdt ervan jong talent de mogelijkheid te geven zich aan een groter publiek voor te stellen. Niet alleen via zijn winkel, waar de kleren van vaak onbekende ontwerpers te koop worden aangeboden, maar ook tijdens zijn shows. Zo nam hij de jonge Gentse groep 'Vive La Fête' mee naar Parijs, waar ze zijn défilé opluisterden.

Marina Yee (afgestudeerd in 1981)
Marina Yee werd geboren in 1958 en is afkomstig uit Antwerpen. Na het volgen van een opleiding aan het Instituut voor Schone Kunsten, Sint Lukas, te Hasselt (1975-1978) begon ze aan de opleiding 'mode' in 1978 aan de Antwerpse Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, waar ze uiteindelijk afgestudeerde in 1981.
Samen met de anderen toonde ze haar collectie in 1986 op de Britse Designer Show in London zodat ook zij één van de 6 werd.
Van 1983 tot 1990 ontwerpt Marina Yee voor en werkt ze samen met verschillende merken en stelt tegelijkertijd haar eigen collecties voor in Parijs, Osaka, Antwerpen enz.
www.marinayee.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.