kunstbus
Dit artikel is 01-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Azzedine AlaïaMadonna en Alaïa

Tunesisch-Franse modeontwerper, geboren 7 Juni 1940 in Tunis, Tunesië.

Azzedine Alaïa is is klein van stuk en altijd gekleed in het zwart. Nooit in een pak, daarin ziet hij er belachelijk uit zegt hij zelf. De naam Alaïa staat voor glamour, sensualiteit, stijl, pasvorm, zelfvertrouwen, comfort en natuurlijk sex-appeal. Zijn strakke jurken omsluiten de lichamen van 's werelds meest verleidelijke en succesvolle vrouwen, van Tina Turner en Grace Jones tot Madonna.

De naam Alaïa is in Nederland misschien niet zo bekend als de namen Versace, Armani of Calvin Klein. Voor insiders roept de naam toch een verwijzing naar luxueus gesneden, gebreide kleding die de vrouwelijke vormen omarmt en benadrukt. Zijn materiaalgebruik doet je denken aan onorthodoxe materialen als leer, panterprints en de prints met de huisstijl van het succesvolle warenhuis Tati in Parijs.

Biografie
Azzedine Alaïa komt uit een gezin van graanboeren. Aan het begin van de jaren zestig komt hij vanuit zijn geboorteland Tunesië naar Parijs. Hij was aangemoedigd door een vriend om kunst te studeren en om verder te gaan met mode ontwerpen, dit had zijn zus hem geleerd. Hij begon aan de l'ecole de Beaux-Arts in Tunis waar hij zich concentreerde op beeldhouwkunst. Hierna belandde hij in een tijdelijke baan bij Christian Dior waar hij revers moest naaien. Niet veel later kwam hij in dienst van twee dames uit de Parijse society, Gravin Nicole des Blégiers en dichteres Louise de Vilmorin, waarna het 'huis' Alaïa werd geboren.

Alaïa oogste in 1985 bewondering met zijn niets verhullende stretch avondjurken met ingenieuze sluiting.

Het gebruik van het roze/witte Tati-ruitje leidde tot een samenwerking met de in de jaren tachtig belangrijke en succesvolle neo-expressionistische kunstenaar Julian Schnabel. En alsof dat nog niet genoeg was hielp Alaïa de omhoogschietende carrières van Cindy Crafword (het huidige Revlon-gezicht), het Australische model en actrice Elle MacPherson, artieste en zangeres Grace Jones en het ultieme supermodel Naomi Campbell lanceren. Deze nu bekende 'übervrouwen' sliepen als aankomende 'gezichten' op de vloer van het atelier van Alaïa, de vader van dit modellenschooltje dat geassocieerd wordt met stijl, glamour en sexy pasvormen.

Website: www.educatie-groningermuseum.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.