kunstbus
Dit artikel is 11-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Céline

Frans modehuis opgericht in 1945 dat bekend staat om klassieke lijnen en stijlen.

Zie ook Céline Vipiana, die in 1945 het kinderschoenenmerk Céline begint (Céline, Le bottier pour enfants) waar je op maat gemaakte kinderschoenen kon krijgen. Al snel gaat zij ook over op vrouwenschoenen en accessoires. In de jaren zestig richt zij zich ook op kledij en komt met ready-to-wear-collecties. Celine Vipiana was de ontwerper van 1945 tot 1997.

In 1996 neemt Louis Vuitton Moët Hennesy Céline over voor ruim 410 miljoen euro dat een jaar later Michael Kors in dienst als hoofdontwerper die Céline met een sporty-chic stijl weer op de kaart weet te zetten. Na zeven jaren verlaat Michael Kors het bedrijf weer: 'Het werd me duidelijk dat Céline niet de prioriteit van de LVMH-group zou gaan worden, dus waarom zou ik dan blijven proberen?', aldus Michael Kors destijds in een interview met WWD.

Na achtereenvolgens Roberte Menichetti en Ivana Omazic treedt Phoebe Philo in 2008 aan als hoofdontwerper die dan al haar sporen heeft verdiend bij Chloé. Philo sluit de deuren van alle Céline-winkels die ze overbodig vindt en verwijdert ook in haar creaties al het overbodige wat haar de lovende bijnaam The Queen of the New Minimalism opleverde. In 2010 mag ze dan ook de titel 'Designer of the Year Award' van de British Fashion Council op haar conto schrijven. Onder Phoebe Philo is Céline minimalistisch, met oog voor snit en detail. Cols onder jasjes, perfect gesneden pantalons met wijde pijpen, hier en daar een print en leren tops.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 850.