kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Coco Chanel

Coco Chanel wordt geboren te Saumur (Fr) op 19-08-1883 (16:00 uur GMT) als Gabrielle chanel.

Coco Chanel is iemand die graag in het middelpunt van de belangstelling staat. Haar jeugdjaren brengt ze door in een weeshuis. Een periode waar ze later in haar leven verschillende verhalen over vertelt (ze maakt vaak haar eigen waarheid), maar waar ze zeker geen ongelukkige tijd heeft gehad. Nadat ze het weeshuis heeft verlaten gaat Coco, samen met haar zus, werken in een kleermakerszaak en daar leert ze het vak wat haar leven gaat beheersen.

Wat betreft de relatie met haar broers en zussen: Coco onderhield geen hechte familieband, maar alle familie die ze had konden steeds rekenen op haar steun, wanneer ze het tenminste in haar ogen niet te bont maakten.

In 1904 probeert Coco Chanel het in Vichy te maken als zangeres/danseres. Ze is hiervoor niet in de wieg gelegd, maar ze komt in deze periode wel in aanraking met verschillende mensen. Onder hen is Etienne Balsan, een rijke heer die zijn geld verdient en zijn dagen vult met paardenraces. Coco volgt Etienne naar zijn landgoed bij Parijs en komt hier in aanraking met de niet-werkende klasse. Etienne laat haar al snel aan haar lot over wat de liefde betreft, maar zal haar wel altijd (in het begin financieel) blijven steunen.

Door Etienne maakt Coco in 1907 kennis met de paardenraces van Longchamps en dit is het begin van een heel nieuwe periode voor haar. Coco laat zich graag zien op de paardenraces en maakt zo haar contacten met haar (toekomstige)
clientele. Zij oogst veel bewondering met haar zelfgemaakte hoeden en in 1908 opent ze haar eerste eigen hoedenzaak in Parijs. De hoedenwinkel maakt vanaf het begin goed zaken en al snel heeft Coco Chanel haar financiele onafhankelijkheid bereikt.

Haar grote liefde ontmoet Coco Chanel in 1910: de Engelsman Boy Capel.

In 1913 opent Coco een winkel met hoeden en kleding in de badplaats van dat moment: Deauville. Het is ook voor het eerst dat ze Parijs verlaat.

Het uitbreken van WO I betekent een verhoging van de omzet voor chanel. De dames verruilen hun elegante kleding voor comfortabele kledij, en dat is precies datgene wat Coco zelf al jaren draagt en nu dus ook in haar winkels verkoopt. In het begin is het nog (aangepaste) mannenkleding, maar door de ontwikkeling van allerlei nieuwe stoffen (o.a. jersey) wordt als snel voor de vrouwen die achterblijven terwijl hun mannen naar het front gaan, eigen kleding door chanel ontworpen. Het gaat haar voor de wind en ze opent ook een filiaal in Biarritz.

In 1917 maakt ze onder meer kennis met leden van de Ballets Russes, die (soms overhaast) uit hun vaderland zijn vertrokken. Hieruit ontstaan enkele vriendschappen voor het leven.

Nadat WOI ten einde is keert het Parijse leven weer terug, echter niet voor lange duur. In 1919 overlijdt haar liefde Boy Capel (die inmiddels met een ander was getrouwd vanwege afkomstverschillen) en dit is een grote slag voor haar. Ze verlaat haar Parijse woning en zal er nooit meer echt naar toe terugkeren. Ze neemt haar intrek in het Ritzhotel, waar ze tot aan haar dood een kamer blijft behouden.

In 1923 komt haar eerste parfum op de markt (no 5) en dit is een onmiddellijk succes. Ze tekent een contract met de familie Wertheimer die het parfum zal lanceren. Tot aan haar dood blijft ze spijt houden van het uit handen geven van de naam chanel, waarmee anderen zich konden verrijken ten koste van haar.

De ontmoeting met de aristocratische Engelsman Bendor geeft haar weer moed in het leven in 1924 en even later opent ze haar eerste Engelse filiaal in Mayfair en koopt een huis aan de Middellandse Zee, waar ze vaak zal vertoeven.

De grote crash van de jaren '29/'30 zorgen voor een teruglopende verkoop. De jaren hier aan voorafgaand laten een wat zoekende Chanel zien die niet precies weet wat ze zal gaan doen. De neergaande verkopen brengen echter duidelijkheid en Coco waagt de oversteek naar de VS waar ze in Hollywood met open armen wordt ontvangen en kleding voor diverse films zal gaan ontwerpen(wat ze aanpakt wordt een succes mede door het zich omringen van mensen met invloed).

In 1936 wordt Coco geconfronteerd met een staking van het personeel, zoals dat jaar overal stakingen in Frankrijk uitbraken. Coco heeft het hier knap moeilijk mee en vergeet dit in latere jaren niet. Wanneer WO II uitbreekt sluit Coco onmiddellijk haar winkel, alleen de parfum zal er de komende jaren nog worden verkocht.

Tijdens de oorlog neemt Coco weer zanglessen en ontwerpt toneelkleding o.a. voor haar vrienden van het Ballets Russes. Aan het begin van de oorlog ontmoet ze Spatz, een Duitser met wie ze een relatie aangaat en die haar onder meer zal helpen familie uit de dwangarbeiderskampen te bevrijden. In de latere oorlogsjaren zal ze zelfs proberen persoonlijk een einde te maken aan de oorlog. Ze probeert aan de ene kant medewerking te krijgen van Spatz en zelf gaat ze naar Spanje waar ze met haar oude vriend Churchill in contact wil komen. Helaas valt haar plan in duigen en na de oorlog trekt ze zich teleurgesteld terug in haar huis in Zwitserland en neemt afstand van alles.

In 1953 gaat haar bloed weer stromen als ze voor de dochter van een vriendin een baljurk ontwerpt en een jaar later is ze weer terug op het plankier met haar eerste naoorlogse collectie,

Coco is terug waar ze thuishoort en waar ze tot aan haar dood op 10-01-1971 zal blijven. Een lichte beroerte in 1968 brengt daar geen verandering in. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.