kunstbus
Dit artikel is 11-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

colbert

Colbert

Een colbertjasje is een kledingstuk voor (meestal) mannen zonder voorpanden zoals dat van de pandjesjas, de jas bij het jacquet. Het is een jas, vergelijkbaar met een blazer, een meer sportieve versie van het colbert. Een colbert maakt vaak deel uit van een pak.

Vanaf de tweede helft in de 19e eeuw werd het colbert populair als informeel sportief jasje, maar nog niet geschikt voor meer formele gelegenheden. In de 20e eeuw werd het geschikt geacht voor zowel meer officiële als minder officiële gelegenheden. Met de opkomst van de vrijetijdskleding na de tweede wereldoorlog kreeg het colbert eerst steeds meer de status van een formeel jasje, terwijl het vanaf de jaren '80 ook weer een plek kreeg in de vrijetijdskleding. Voor kantoorwerk, zaken, en in de politiek geldt het colbert nog steeds als het universele jasje dat bijna altijd kan. Terwijl voor de meest officiële gelegenheden meer de voorkeur wordt gegeven aan een smoking, jacquet of het rokkostuum, alhoewel een colbert ook hier nog steeds geschikt wordt bevonden.

Alleen in Nederland wordt het woord colbert voor dit soort jasjes gebruikt. Voor de bewering dat het woord afkomstig is van de gelijknamige Franse minister Jean-Baptiste Colbert zijn nog geen duidelijke aanwijzingen gevonden.

Bij de Engelse snit is het colbert van drie knopen en twee zijsplitten voorzien. Bij de Amerikaanse snit is het colbert van twee knopen en een rugsplit voorzien. De splitten dienen om ook bij het zitten een goede pasvorm te verkrijgen.

Bij de klassiekere colberts zitten er meestal twee snitten naast elkaar, hier door ontstaat er in het midden een flap.

De onderkant van een colbert kan aan de voorkant recht of rond afgesneden zijn waarbij de ronde variant het modernst oogt.

Single Breasted of Double Breasted
Het aantal knopen kan afhankelijk van het model nog verdubbelen: beschikt het colbert over twee rijen knopen, dan ook over twee knopenlijsten. Double Breasted is erg geschikt voor de klassieke look. Het is belangrijk om te weten dat bij het dichtknopen de buitenste rij knopen gebruikt wordt waardoor de binnenste rij wordt afgedekt.

De zakken van colberts worden opgestikt of verwerkt in het colbertjasje. Het borstzakje zit meestal op de linker borst en wordt alleen gebruikt voor het dragen van een pochet. De zakken aan de linker en of rechterkant kunnen met of zonder flap gemaakt zijn. Aan de binnenkant van de colbert vind je meestal nog een of twee zakken om spullen in te bewaren. Spullen in de zak aan de buitenkant bewaren zorgt er meestal voor dat de zakken gaan hangen, vaak worden deze dan ook dichtgestikt.

De revers is het teruggevouwen deel aan de voorkant van de colbert. je hebt puntige revers, ronde revers en driehoekige revers. De ronde heeft een feestelijke en moderne uitstraling. Wil je een klassieke uitstraling kies dan voor de puntige revers.

Voor een goede pasvorm moet de kraag van het colbert om de nek aansluiten en de kraag van het overhemd er ongeveer een centimeter bovenuit steken. De mouwen van het colbert moeten bij uitgestrekte armen tot de polsen reiken zodat de manchetten van het overhemd gedeeltelijk zichtbaar zijn. Het zitvlak moet door het colbert volledig bedekt zijn. Dichtgeknoopt moet het colbert bij het staan en zitten nauw sluiten. Als het colbert te strak zit of er plooien ontstaan, moet u een andere maat nemen. Als u een colbert met één rij knopen dichtknoopt, wordt de onderste knoop los gedragen. Bij een colbert met twee rijen knopen worden alle knopen dichtgemaakt.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.