kunstbus
Dit artikel is 03-02-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dries Van Noten

Vlaamse modeontwerper, geboren 12 mei 1958 te Antwerpen.

Dries Van Noten speelt een grote rol in de hedendaagse modewereld. Hij heeft showrooms in Milaan en Parijs en winkels in Antwerpen, Hong Kong en Tokyo. Dries Van Noten heeft intussen eigen winkels in 25 landen.

Zijn carrière raakte in een stroomversnelling na een prêt-a-porter modeshow in Parijs, waarna hij indruk maakt in modesteden als Parijs, Milaan en Londen met Oosters en Afrikaans geïnspireerde collecties. Zijn ontwerpen zijn, net als die van zijn Antwerpse generatiegenoten de zogenaamde 'Antwerp 6', bijna overal ter wereld te koop en worden gedragen door filmsterren en internationale artiesten.

Zijn artistieke kleding is naturel en geraffineerd. Van Noten haalt inspiratie uit Oosterse en Afrikaanse landen: India, Marokko, China en Egypte, alsook uit vervlogen tijden: de jaren twintig en veertig. Zijn grote voorbeelden zijn Yves Saint Laurent, Comme des Garçons en Ralph Lauren. Zijn favoriete kleuren: rood en oranje.

Typisch voor van Noten's ontwerpen zijn het oog voor detail, het schilderachtig gebruik van kleuren, texturen en bijzondere patronen, het vele handwerk en de luxueuze, authentieke stoffen die hij bij zorgvuldig geheim gehouden leveranciers inkoopt. Gewichtloze lagen accentueren de pure vorm en sensualiteit.

Van Noten wil zijn klanten vooral de mogelijkheid bieden hun eigen persoonlijkheid uit te drukken. Dat past bij zijn motto: ''Persoonlijkheid kun je niet kopen.''

Biografie
Dries Van Noten werd geboren in een kleermakersfamilie in Antwerpen. Zijn vader was handelaar in kleding en zelf de eerste prêt-à-porter ontwerper van de stad. Dries' grootvader was als kleermaker in dezelfde branche actief.

Hij promoveerde in 1980 aan de Antwerpse Modeacademie waar hij in 1977 was begonnen. Als student werkte hij free-lance voor verschillende Belgische labels en verkocht hij al zelfontworpen hemden aan winkels in New York en Londen

De Antwerpse Zes is een groep belangrijke modeontwerpers die in de jaren '80 afstudeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. In 1986 huurden de zes Belgische modeontwerpers samen een vrachtwagen en trokken naar Londen trokken, waar ze tijdens de British Design Show de aandacht van de wereld trokken. Later deelden ze de -bijzonder hoge- kosten van een expositieruimte in Parijs. Hoewel hun kleren weinig met elkaar gemeen hebben, worden ze wel allen zowat overal ter wereld verkocht. De zes plukten de vruchten van het Vlaamse Textielplan uit de jaren '80 en creeërden op hun beurt kansen voor de generaties na hen.

In 1985 lanceerde hij zijn eigen lijn en een jaar later introduceert hij zijn eerste prêt-à-porter collectie in Londen waar hij internationale bekendheid en commercieel succes door zijn mannencollectie verkreeg die hij daar showde met de "Antwerpse Zes".

In 1989 opende hij zijn eigen winkel in Antwerpen, in het klassieke pand van de voormalige kledingzaak 'Het Modepaleis'. De mannen- en vrouwencollectie en de accessoires worden verdeeld over drie verdiepingen in dit 19de eeuwse gebouw. In 1993 opende hij nog twee showrooms in Parijs en Milaan. In 1997 volgden Tokio en Hongkong.

Van Noten begon pas 'laat' met Parijse defilés: in 1991 toonde hij er zijn mannencollectie, en een jaar later zijn vrouwenlijn.

2003: Award New York's Premier Fashion Organisation for Industry Professionals.

Sinds 23 januari 2007 heeft hij ook een eigen 'flagshipstore' in Parijs, op de Quai Malaquais 7, aan de Seine en gelegen in een buurt van antiekwinkels.

In 2008 ontving hij de International Award van de Council of Fashion Designers of America. Deze council is een beroepsvereniging van een driehonderdtal US modeontwerpers. In 2006 viel de Belgische ontwerper Olivier Theyskens deze eer te beurt.

Dries Van Noten in galerij der prominenten
Voka Antwerpen-Waasland heeft de Belgische modeontwerper Dries Van Noten opgenomen in zijn galerij der prominenten. De wereldberoemde Van Noten volgt de al even vermaarde Luc Tuymans op, de kunstschilder die verleden jaar tot laureaat werd uitgeroepen.

Websites:
. www.driesvannoten.be

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.