kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Emanuel UngaroFranse Haute Couturier, geboren in 1933 te Aix-en-Provence.

Websites: figuur van op de top gedreven romantisme. Hij vermengt kantwerk met doeken en borduurwerk tot een ontwerp van totale lichtheid. De ontwerpen worden op een verfijnde manier op het lichaam gedragen zonder dat ze storend overkomen bij het bewegen.
Veel kleurgebruik en opvallende prints zijn kenmerkend voor zijn ontwerpen. Ungaro's Italiaanse achtergrond, zijn liefde voor het platteland en (klassieke) muziek inspireren hem tot zijn creaties.

Biografie
Emanuel (Maffeolit) Ungaro komt ter wereld als tweede van zes kinderen in een Italiaans kleermakersgezin. Zijn vader, Cosimo Ungaro, ontvluchtte het fascisme in Italië, zodat hij en zijn gezin een veilig leven konden leiden in Frankrijk.

Op 22-jarige leeftijd vertrekt Ungaro naar Parijs waar hij zijn carrière als kleermaker begint bij een klein atelier. Drie jaar later komt hij terecht bij de Spaanse ontwerper Cristóbal Balenciaga en ontwerpt voor het modehuis.

In 1961 verlaat Ungaro het Spaanse modelabel en gaat verder bij Courrèges, één van de belangrijkste designers op dat moment.1966

Vier jaar later zet hij zijn eigen label op en opent zijn eerste winkel in Parijs. Met maar veertig vierkante meter en vier naaisters, verrast Ungaro in korte tijd de internationale modescene.

In 1968 creëert de designer zijn eerste prêt-à-porter collectie, genaamd Parallèle, en opent zijn tweede winkel in Parijs. Het modehuis zal in de loop der jaren uitgroeien tot een internationale onderneming met tal van winkels en internationale licentie-overeenkomsten.

In 1996 zet hij met collega-designers Ferragamo en Bulgari een nieuw bedrijf op met de naam 'Emanuel Ungaro Parfums' en neemt Ferragamo het financiële gedeelte over van het Ungaro modehuis.

In 1998 ontwerpt de Franse Italiaan zijn eerste schoenen- en tassencollectie, geproduceerd door Ferragamo.

In 2002 presenteert Emanuel Ungaro zijn laatste ready-to-wear collectie waarna hij de leiding overhandigt aan Gianbattista Valli.

Buiten de Haute Couture en Knitwear vormen 'Emanuel Ungaro Parallèle' en 'Emanuel Ungaro Collection' de ready-to-wear collecties van het modehuis en is er een aparte Beachwear collectie.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.