kunstbus
Dit artikel is 15-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Emily Hermans

Nederlandse mode-ontwerper

Emily Hermans (Horst, 1978) studeerde in 2003 af aan het Amsterdam Fashion Institute. Voor haar eerste collectie, 'Disposed Industrial Fragments', liet ze zich inspireren door verlaten industrieterreinen waarop nieuwe, interessante landschappen ontstaan. Sindsdien loopt het thema recycling als een rode draad door haar werk.

Andere terugkerende elementen in Hermans' ontwerpen zijn herhaling, patronen en labels, wat te verklaren is door haar achtergrond als grafisch vormgever.

Ook haar breiwerk, haar specialiteit op modegebied, wordt gekenmerkt door simpele, functionele vormgeving.
De collecties van Hermans laten zich het beste omschrijven als Street Couture. De couturecomponent zit 'm daarbij met name in Hermans' zelfontwikkelde breisels. Een eigenzinnige keuze, waarmee Hermans zich duidelijk onderscheidt van andere jonge ontwerpers.

Hermans presenteert haar werk altijd in een multimedia-context. Mode, fotografie, grafisch ontwerp, muziek, webdesign en videokunst smelten samen in creatieve cross-overprojecten. Emily Hermans woont en werkt in Eindhoven, waar ze een atelier heeft in het Temporary Art Centre.

juli 2007 presenteert Emily Hermans 'Misfits', de nieuwe zomercollectie van haar eigen label MLY Hermans. Met eerdere collecties heeft Hermans zich steeds alleen internationaal gepresenteerd (o.a. Prêt-à-Porter Paris, Baltic Fashion Week Riga, Premium Exhibitions Berlin, A FAIR Antwerpen). Gezien de goede reacties hierop lijkt de tijd rijp voor een commerciële lancering van haar eigen label in haar eigen land. Misfits bestaat in z'n geheel uit gebreide items, tot de accessoires (waaronder kettingen) aan toe. Over de collectie In vergelijking met haar huidige collectie Low Tech, die een erg industriële, digitale uitstraling heeft ('technostalgia' en 'retrofuturisme' zijn enkele van de kreten waarmee de collectie getypeerd is), slaat Hermans met haar nieuwe collectie een primitieve, analoge weg in. Misfits speelt met het begrip tijd, en dan voornamelijk met het gegeven van culturele verschillen in tijdsperceptie, tegen de achtergrond van de steeds verdergaande globalisering. Onder het motto 'alle tijd van de wereld' doet MLY Hermans met Misfits verschillende tijdzones aan. Ze definieert deze zones niet op traditionele wijze, maar als gebieden waarin verschillende percepties van tijd heersen; in sommige culturen lijken mensen geketend aan de klok, in andere culturen lijken ze amper te beseffen welke dag het is. In de fotografie en videoclip van de collectie gebruikt Hermans als visuele metafoor een lift, die zich als tussen verdiepingen verplaatst tussen deze tijdzones. Zoals de naam van de collectie al aangeeft uit dit 'tijdreizen' zich in gevoelens van misplaatstheid.

Websites:
. 'MLY by Emily Hermans' (www.mly.nl)

. www.trendystyle.net
. www.mixitup.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 2.