kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gianfranco Ferre

Gianfranco FerréItaliaanse couturier, geboren op 15 augustus 1944 geboren in Legnano (bij Milaan), Italie - overleden 17 juni 2007 Milaan.

Websites: Italiaanse mode in de jaren tachtig en negentig.

Ferré is bekend geworden als 'de architect van de witte blouse'. Dit item steeds in zijn collecties terug, voorzien van rushes, kraagjes, borduurwerk en strikken.
Ferré staat er ook om bekend meer belang te hechten aan vormen dan aan kleuren. Zo zie je in zijn accessoires weinig kleur terugkomen. De ontwerpen van Ferré kenmerken zich door duidelijke, strakke lijnen, maar wel met een vrouwelijke uitstraling. Hij experimenteert ook graag met hi-tech stoffen en plastics als alternatieve materialen. Fameus zijn ook zijn avondjurken bezet met duizenden steentjes.
Een collectie moest volgens Ferré geïnspireerd zijn op andere ervaringen en andere disciplines, periodes, culturen en vooral beeldende kunst.

Biografie
Ferré werd in 1944 geboren in Legnano, een noord Italiaanse provincie in de omgeving van Milaan, Italië.

Zijn bijnaam 'l'architetto Ferré' is niet alleen gebaseerd op zijn gesculpteerde en grafische silhouetten. In 1969 studeerde hij ook daadwerkelijk af in de architectuur aan de universiteit van Milaan.

Al snel wordt duidelijk dat hij niet verder wil in de architectuur en gaat hij aan de slag in de modeindustrie. Als assistent-ontwerper van de accessoirelijn van Walter Albini ontwerpt hij unieke sieraden en riemen die het midden hielden tussen pop en design. Tussen 1972 en 1974 ontwierp hij regenmantels. In 1974 ontwerpt hij zijn eerste Ready to Wear collectie voor vrouwen uit naam van Bailley.

Hij zet zijn eigen bedrijf op onder de naam Gianfranco Ferré Company en in 1978 lanceert hij in het befaamde Hotel Principe di Savoia in Milaan zijn eerste 'Ready to Wear' kleding en accessoires lijn voor dames: 'Donna', waarin hij in zijn sterke klassieke snit, zijn grafische vormen, de kunstige constructies en een strenge precisie de vrouwelijke vormen vereerde.

In 1982 komt Ferré met zijn eerst mannencollectie.
Het jaar 1984 staat in het teken van zijn eerste vrouwenparfum, in 1986 brengt hij een mannenluchtje op de markt.

In 1986 begint hij ook met het ontwerpen van Haute Couture. Niet lang daarna vertrekt hij naar Parijs, waar hij tot 1996 zou blijvent.

Dior
Ferré was een groot bewonderaar van het werk van Cristobal Balenciaga en Christian Dior. In 1989 zorgt hij voor opschudding binnen de Franse modewereld, door als Italiaan als artistiek directeur bij het Franse modehuis Dior te beginnen. Onder zijn leiding worden verschillende collecties op de markt gebracht, waaronder een bontcollectie. Hij werd in '97 toen hij naar Milaan terugkeerde om zijn eigen collecties mannen- en vrouwenkleding te bestieren opgevolgd door John Galliano.

Onder zijn eigen naam voegde hij ondertussen in 1995 een nieuwe lijn toe aan zijn imperium, 'GFF Gianfranco Ferré'. Hetzelfde jaar bracht hij onder diezelfde naam een nieuw parfum op de markt.

In 1999 kreeg hij ruzie met zakenpartner Franco Mattioli, met wie hij in de jaren zeventig zijn bedrijf oprichtte, en na twee jaar komen zij overeen om 90 procent van het succesvolle bedrijf te verkopen aan de holding Gruppo Tonino Perna (GTP). Ferré blijft creatief onafhankelijk en houdt de controle over het ontwerpersteam, GTP neemt de productie, distributie en het management op zich.

In 2000 lanceert Ferré een kinderkledinglijn, helemaal in de Gianfranco Ferré stijl: grappige vormen, opvallende motiefjes en niet teveel kleur.

Ferré stierf zondagavond 17 juni aan de gevolgen van een hersenbloeding, nadat hij vrijdag was opgenomen in het San Raffaele ziekenhuis in Milaan. Hij werd 62 jaar. Bij zijn laatste defilé, in februari in Milaan, kwam de ontwerper nog heel monter voor de dag.

In een verklaring zei Tonino Perna, de voorzitter van de raad van bestuur van het bedrijf (GTP), dat hij er alles aan zal doen om het bedrijf te laten verder werken in de geest van Ferré, en zijn erfenis te respecteren. Die omvat naast collecties voor dames en heren ook een aantal tweede, goedkopere lijnen, zonnebrillen, accessoires, decoratie en een aantal eigen boetieks.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 3.