kunstbus
Dit artikel is 12-09-2013 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Giorgio Armani

Italiaans modeontwerper, geboren 11 juli 1934 in Piacenza Italië.

Armani is vooral bekend van zijn modemerken "Giorgio Armani" en "Emporio Armani". Zijn streven is om een tijdloze, elegante mode te ontwerpen. Hoewel als merk wereldberoemd, is Giorgio Armani niet officieel benoemd tot haute couture-merk.

  Zie ook oosten van Milaan. Giorgio Armani volgde er de openbare school en ontwikkelde een passie voor theater en cinema.

Armani studeerde eerst medicijnen in Milaan, maar verruilde deze studie voor fotografie.

Na militaire dienst werkte hij korte tijd als assistent fotograaf en etaleur voor een groot Milanees warenhuis La Rinascente. Na een promotie naar de inkoopafdeling werd hij verantwoordelijk voor de import en de promotie van kwaliteitsproducten uit India, Japan en de Verenigde Staten. Mede door zijn inzet bracht hij exotische producten en cultuur in de huiskamer van de gewone Italiaan. De jonge Armani ontwikkelde hier zijn fijngevoeligheid voor stijl en de vraag van het grote publiek. Dankzij zijn vele reizen naar Engeland, kreeg hij een voorliefde voor Britse invloeden in de mode.

Armani begon in 1964, zonder enige vooropleiding te hebben gehad, zijn loopbaan als ontwerper bij Nino Cerruti. Dat Armani ontdekt werd door Cerruti heeft deze zelf altijd ontkend: "Armani heeft zichzelf ontdekt. Hij is een natuurtalent.". Later volgden nog aanstellingen bij Ungaro en Zegna.

In 1970 werd hij in Milaan freelance ontwerper. Het logo met adelaar, het handelsmerk van Armani, staat sindsdien voor eenvoud, een spaarzaam kleurgebruik, een minimum aan decor en een perfecte snit.

In 1974 introduceerde Armani zijn eerste eigen mannencollectie. Vooral de vliegeniersjas waarbij voor het eerst leer werd gebruikt als een gewone stof, bracht hem veel succes. De vrouwencollectie volgde een jaar later. Sinds 1975 kwamen daar nog de junior-, ondermode-, badmode- en accessoirelijn bij.

In 1975, begonnen Armani en zijn partner Galeotti een eigen bedrijf, Giorgio Armani S.p.A. en deponeerde hij de Armani merknaam.

In 1980 opende Giorgio Armani zijn eerste Amerikaanse vestiging.

Zijn doorbraak kwam toen Richard Gere in de film American Gigolo (1980) zijn 'werkkleding', Armani colberts, overhemden en dassen, op het bed uitspreidde….

In 1981 opende Armani diverse winkels die zijn goedkopere lijnen Emporio Armani en Armani Jeans verkochten. Dit voorbeeld werd sindsdien door bijna alle ontwerpers gevolgd.

In 1990 stond Kim Basinger in een pak van Armani op de voorpagina van het Amerikaanse toonaangevende modeblad Womens Wear Daily. Moderne glamour verwoord door een sterke vrouw. Goed voorbeeld doet goed volgen en sindsdien is de oscaruitreiking de duurstbetaalde modeshow en Armani de lieveling van de sterren.

In 2000 volgde nog een make-up lijn.

In 2001 noemde Forbes-magazine Giorgio Armani Italiës meest succesvolle ontwerper en schatte de waarde van zijn bedrijf op netto 1.7 miljard dollar. Giorgio Armani heeft momenteel ruim 300 vestigingen in 25 landen en 61 steden in alle werelddelen behalve Afrika. De komende twee jaar komen er wereldwijd minstens 40 vestigingen bij.

Websites:
• www.armani.com

  Zie ook artikelen van Armani op de website van Galerie Kunstbus  

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 23.