kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hubert de Givenchy

Givenchy

Givenchy is een Frans modehuis, opgericht in 1952 door Hubert de Givenchy.

Hubert James Taffin de Givenchy is geboren in 1927 in Beauvais, Frankrijk. Op 17-jarige leeftijd, geïnspireerd door zijn moeders modemagazines, vetrok hij naar Parijs, om daar te gaan werken voor bekende couturiers, achtereenvolgens Jacques Fath, Robert Piguet, Lucien Lelong en Elsa Schiaparelli. In 1952 opende Givenchy zijn eigen modehuis en presenteerde op 2 februari zijn eerste couturecollectie. In deze show introduceerde hij de séparables, lichte rokjes en blouses met pofmouwtjes, gemaakt van ruw katoen. Deze stoffen waren voordien enkel bestemd voor de pasbeurten van modellen, waarbij het ontworpen kledingstuk eerst in ruwe stoffen wordt uitgesneden en gepast door meisjes, om ze dan te kunnen aanpassen, vooraleer het definitief gemaakt werd in de echte, duurdere stoffen. Hiermee legde hij de grondslagen voor de stijl die nu bekend is als casual chic. Twee jaar later presenteerde hij zijn eerste prêt-à-portercollectie, Givenchy Université. Givenchy's stijl is luxueus, met veel aandacht voor de lijnen. Hij gebruikt zelden prints maar vooral grote effen vlakken in kleuren zoals rood, blauw en zwart.

In 1956 was Givenchy de eerste om zijn collectie in een modeshow tegelijk aan de pers en zijn cliënten te laten zien. Hij stond ervoor bekend dat hij persoonlijk werkte met al zijn klanten, waaronder veel beroemdheden: Lauren Bacall, Elizabeth Taylor, Greta Garbo, Prinses Grace van Monaco. In 1953 verwachtte Givenchy een Miss Hepburn voor een pasbeurt, en hij dacht daarmee de grote Katharine Hepburn, maar het was een andere Hepburn: de Amerikaanse actrice Audrey Hepburn. Sindsdien is zij Givenchy's muze geworden, en zijn ambassadrice: ze was altijd gekleed in zijn creaties, zowel in het dagelijks leven als in haar films, zoals Breakfast at Tiffany's en Sabrina. In 1957 lanceerde Hubert de Givenchy zijn eigen parfumdivisie, "Parfums Givenchy" en zijn eerste parfum De, gevolgd door L'Interdit. Voor de promotie was Audrey Hepburn de eerste actrice ooit die haar gezicht leende voor een reclamecampagne.

In 1973 bracht hij zijn eerste mannencollectie uit, Gentleman Givenchy. In de verdere loop van de jaren '70 begon Givenchy ook met het ontwerpen van tafellinnen, decoratiestoffen, een juwelenlijn en schoenen. In 1976 nam de Lincoln Continental, een model van automerk Ford onder handen en ontwierp het interieur. Givenchy is erkend als haute couture-merk, en is dat tot op de dag van vandaag als één van de weinige nog altijd.

Het huis momenteel omvat naar de prêt-à-portercollectie en een haute-couturelijn, accessoires, cosmetica en parfums. In 1995 trad Givenchy in pensioen, zijn mode-imperium overlatend aan de jonge ontwerper John Galliano, die zijn eerste collectie toonde in januari 1996 maar in oktober van dat jaar al vertrok naar modehuis Christian Dior en opgevolgd werd door Alexander McQueen. Deze verliet het huis in 2001, en Julien McDonald werd al hoofdontwerper in dienst genomen. In december 2003 werd Ozwald Boateng aangenomen als creative director over Givenchy Homme en Julien McDonald, ontwerper voor de haute-couture en prêt-à-porter voor dames, werd in maart 2005 door de Italiaan Riccardo Tisci.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Givenchy

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 53.