kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hugo-Boss

Hugo BossHugo Boss is een Duits kledingmerk in 1923 door de naamgever van het bedrijf Hugo Boss opgericht in het Duitse plaatsje Metzingen ten zuiden van Stuttgart.

Oorspronkelijk produceerde het bedrijf werkkleding en uniformen. In de jaren 30 werd het bedrijf beheerd door de nationaal-socialisten en werd het de leverancier voor alle uniformen van officieren en soldaten van het Duitse Rijk van Hitler. Hugo Boss zelf stierf drie jaar na de oorlog in 1948.

Na WO-II kwam Hugo Boss AG onder de controle van de geallieerden en groeide onder de kleinzonen van de oprichter, Uwe en Jochen Holy, uit tot een wereldconcern. Het bedrijf richt zich op pakken en marketing krijgt meer aandacht.

In 1985 gaat Hugo Boss naar de beurs en maakt het bedrijf een ongekende groeiperiode door. In de loop van de jaren negentig krijgt Hugo Boss het moeilijk, onder meer omdat zijn ontwerpen niet aanslaan bij de nieuwe generatie managers. Werner Baldessarini, tot dan toe hoofdontwerper, wordt ceo en stelt orde op zaken. Zijn grootste succes is de verovering van de Amerikaanse markt.

Naast het merk Hugo Boss (herenconfectie) ontstonden nevenmerken zoals Boss Selection, Boss Woman, Hugo en Baldessarini.

In 2004 realiseerde het concern een omzet van 1,17 miljard Euro met jaaroverschot van 88,2 miljoen Euro en heeft het wereldwijd meer dan 500 shops voor herenkledij, vrouwenkledij, reukwaren, uurwerken, schoenen, brillen, tassen en ander lederwaren.

Een Italiaanse graaf, de Milanese textielmagnaat Pietro Marzotto, bezit 51 procent van de aandelen in het bedrijf, maar heeft daarmee onder de Duitse wetgeving niet de volledige zeggenschap.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.