kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hussein Chalayan

Hussein Chalayan (1970)

Hussein Chalayan Turks-Cypriotische modeontwerper woont en werkt in Londen. Chalayan keert regelmatig terug naar Istanbul. In deze stad aan de Bosporus ontmoeten Oost en West elkaar en daardoor vormt het een ideale plek om inspiratie op te doen.

Chalayan is bekend om zijn experimentele ontwerpen. Hij bewijst dat mode, net als autonome kunst een medium is waarmee hij virtuoos in staat blijkt zijn hoogst persoonlijke fascinaties voor zeer uiteenlopende thema's te vertalen. Voor zijn creaties, vaak experimenteel van karakter, gebruikt hij innovatieve materialen, waaronder bijvoorbeeld wasbaar papier en textiel dat voor toepassing eerst een tijd in de grond begraven is geweest. Zijn shows hebben vaak het karakter van kunstperformances. Thema's die Hussein Chalayan in zijn wonderschone kledingstukken gebruikt zijn onder andere vliegtuigen, architectuur, oorlog, etnische minderheden, interieurs en liefde.

Chalayan is niet iemand die zich alleen met de roklengte en de nieuwe modekleuren van het volgende seizoen bezighoudt; hij onderscheidt zich van veel andere ontwerpers doordat hij met zijn ontwerpen reageert op de grote sociale, politieke en culturele issues van deze tijd. Zijn conceptuele ontwerpen zijn mede daarom ook regelmatig in het museum te vinden.

Chalayan staat behalve als een origineel ontwerper, ook bekend als vakman, die - anders dan veel van zijn collega's - de ambachtelijke kunst, het echte handwerk, van het kleermaken zelf nog verstaat.

Hüseyin Çaglayan wordt in 1970 geboren in Nicoisa, de hoofdstad van het Turkse gedeelte van Cyprus.

Nadat Hussein afstudeert aan het Türk Maarif College in Nicoisa verhuist hij naar Londen waar hij een tweede studie volgt aan de Central St. Martin´s School of Art. In Londen verandert hij zijn naam in de meer gangbare versie Hussein Chalayan.

'I´m not really interested in fashion.'
"Hussein Chalayan was meer geïnteresseerd in architectuur (dan in mode - red.). Hij wilde daar zijn beroep van maken totdat een vriend hem erop wees dat hij dan de rest van zijn leven torenflats en kantoren moest ontwerpen. Zijn oog voor het ruimtelijke vind je terug in zijn kleding. Zo creëerde hij 'harde jurken', afkomstig uit een mal, waarbij met een afstandsbediening luikjes worden geopend waaronder een weelderige roze tutu tevoorschijn komt."

In 1993 maakt hij al naam met zijn afstudeercollectie, twee jaar later gaat zijn modecarrière officieel van start als hij in een designerwedstrijd de hoofdprijs wint, hij is dan pas 25 jaar oud.

Hussein Chalayan werd tweemaal winnaar van de Designer of the Year Award (1999 en 2000).

Museum is werk van Chalayan te zien zijn tijdens de tentoonstelling Fabric of Fashion - recente Engelse mode.

Naast zijn eigen kledinglijn begint hij in 2002 als creatief directeur bij Asprey, waarvoor hij een confectielijn ontwerpt.

September 2002 Hussein Chalayan is de artistiek directeur van het derde nummer (N° C) van het vooruitstrevende Belgische modetijdschrift N°A (N°B - N°C - N°D).

In 2003 verrast Hussein de modewereld met zijn eigen parfumlijn.

In 2003 maakte hij een ruimtelijke installatie voor de tentoonstelling Woman by, waarin negen internationaal bekende modeontwerpers reageerden op het ideaalbeeld van vrouwelijkheid in de mode. Deze installatie werd in hetzelfde jaar aangekocht door het Centraal Museum en was sindsdien regelmatig te zien in de opstelling.

Presentatie van zijn nieuwe wintercollectie 2002/2003 in het Palais de Tokyo te Parijs

'Place to Passage'
Van 15 januari t/m 6 februari 2005 is in Post CM - de aktiviteitenvleugel van het Utrechts museum- weer een ruimtelijke audiovisuele modeinstallatie van modeontwerper Hussein Chalayan te zien.
Voor deze installatie maakte Chalayan een audiovisuele presentatie, waarin de bezoeker in een levensgrote capsule wordt meegevoerd naar onbekende oorden. Hiervoor creëerde hij een eigen versie van een racewagen in de vorm van een aërodynamische capsule. Deze capsule is in meerdere projecties van filmfragmenten en 3d computeranimaties te zien. De animaties nemen de toeschouwer mee op een imaginaire reis van de stedelijke omgeving naar droomachtige landschappen. In de beelden verwisselt het perspectief telkens van binnen de capsule naar daarbuiten, zoals dat ook in de verslaggeving van Formule 1 races gebeurt. Door gebruik te maken van de metafoor van Formule 1, verkent Chalayan effecten van snelheid en technologie in de hedendaagse psyche. Een
Een sfeervolle soundscape van verschillende geluidsopnames, waaronder een in opdracht door Jean Paul Dessy gecomponeerd pianostuk, versterkt het effect van een tochtje in de capsule.
Place to passage is gemaakt in opdracht van Tribe Art in het kader van een serie van door het Lucky Strike BAR Honda Formule 1 team geïnitieerde kunstprojecten.
De tentoonstelling was het afgelopen jaar onder meer te zien in Istanbul, Londen en Genève.


2005 Groninger Museum: Een overzicht van de eerste tien jaar werk.

VPRO Bonanza
www.fashionscene.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 745.