kunstbus
Dit artikel is 13-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jan Jansen

Jan Jansen for Sacha Shoes Amsterdam launch

Nederlandse Meester-schoenontwerper, geboren in 1941 in Nijmegen.

Vanaf zijn start in de jaren zestig heeft Jan Jansen zich ontplooid tot een schoenontwerper van wereldniveau. In internationale publicaties over eigentijdse schoenontwerpen wordt zijn werk veelvuldig afgebeeld. Van de couture-schoenen die hij in de jaren zestig maakte voor de Nederlandse avant-garde tot de revolutionaire zweefhak in 1989.

De schoenen van Jan Jansen staan bekend om de zuiver op elkaar afgestemde vorm, lijnvoering, materiaalgebruik en afwerking. De schoen straalt een bepaalde spanning uit, een afwijkende vorm of onverwachte textuur. De samenhang tussen leest, zool en hak uit zich altijd op een nieuwe originele manier. Comfortabele laarsjes met folkloristische elementen en soepele gekleurde veterschoenen met een ingebouwde hak, werden afgewisseld met pumps en hoge hakken met accenten rond de enkel. Hij werd als de godfather van de plateauzool gezien. Een beroemde schoen van zijn hand is de hooggehakte Bamboe platformschoen. Deze heeft het Metropolitan in New York in de vaste collectie.

Jan Jansen werkte voor verschillende grote schoenenfabrikanten en is bekend over de hele wereld. In elk schoenenboek komt zijn naam met foto's van zijn ontwerpen voor. Jan Jansen heeft van al zijn internationale collega's de meeste constructies op zijn naam staan, maar wordt tegelijkertijd ook veel gekopieerd.

Levensloop
Jan Jansen was er op jonge leeftijd al zeker van, dat zijn toekomst lag in het ontwerpen van schoenen. Zijn vader was werkzaam als verkoopleider in een schoenenfabriek, waar hij zijn eerste werkervaring in de schoenenwereld opdeed.

Na praktijkervaring en avondopleidingen aan de Academie voor Kunst en Industrie in Eindhoven en een ambachtelijke schoenmakersopleiding in Waalwijk, ging hij in 1962 in de leer bij de beroemde ateliers van Follie, d'Alco en Albanese te Rome, die handgemaakte schoenen maakten.

Met zijn opgedane kennis en ervaring opende hij in 1963 zijn studio 'Jeannot' en bracht zijn handgemaakte ontwerpen op de markt. Hij ontwierp schoenen die zowel onconventioneel als draagbaar zijn. Na de nog redelijk ingetogen Me en Honeymoon werden zijn schoenen steeds vernieuwender en buitenissiger. Geen hak te hoog, geen zool te dik. Al snel werden zijn bijzondere ontwerpen ontdekt en Jansen werd in 1966 uitgenodigd zijn werk te exposeren bij de beeldende kunst tentoonstelling in het Stedelijk Museum. Op den duur werden zijn ontwerpen tentoongesteld in musea van Berlijn tot Tokyo.

Vanaf 1968 bracht hij halfjaarlijkse collecties uit, industrieel vervaardigd onder eigen naam, Jan Jansen.

Beroemd werd hij met zijn klompschoen 'Woody' (1969). Deze schoen ging meer dan 100.000 keer over de toonbank. 'Rattan' (1973) is een hooggehakte damesschoen van bamboe en rotan. De Bamboe schoen, en zijn variaties op dit model, werden al snel een internationaal succes. Ook zijn High Heeled Sneaker uit 1977 was zeer populair. Eén miljoen Amerikanen kochten zijn torenhoge sneakers. Van 'Zippy' (1979), een halfhoog herenmodel met diagonale rits werden er een miljoen in Amerika verkocht. Hij werd er geen cent wijzer van, want anderen gingen er met het ontwerp vandoor. De gehaakte ballerina, een gevlochten schoen, is door Deense ontwerpers gestolen en goedkoop in de markt gezet in Amerika. Twee miljoen zijn ervan verkocht. "Al had ik er symbolisch één cent per paar voor gekregen", verzucht Jansen. Het indianen-laarsje wordt na 25 jaar nog steeds verkocht. En sinds Jansen in 2005 Armani voor de rechter sleepte voor het kopiëren van zijn ontwerp, is ook de witte veterschoen een bekend model.

Jansens' roem is niet beperkt tot ons eigen land. Hij maakt onder andere furore in Japan - waar onlangs zes exposities van hem rondgingen die meer dan vijftigduizend bezoekers trokken. Hij is docent aan de Bunka-academy in Tokio en aan de Ars-school voor modelleurs in Milaan.

Hij won verschillende prijzen, onder andere de 'Kho Liang Le' prijs en de 'Emmy van Leersum modeprijs'. Ook exposeerde hij zijn ontwerpen op verscheidene (solo)tentoonstellingen.

Jan Jansen, door Vogue omschreven als 'The Mad Shoe Designer from Holland' viert in 2007 zijn 65e verjaardag en zit bovendien 45 jaar in het vak. Om dit te vieren wordt er een schoenenveiling georganiseerd door Christie's en de stichting Art & Theatre.

Van de duizenden schoenen en laarzen die hij onder zijn eigen naam ontwierp heeft Jansen van elk ontwerp ten minste één paar bewaard. Op Valentijnsdag komen enkele honderden stuks uit deze bijzondere collectie onder de hamer. En daar zitten wonderlijke exemplaren tussen. Zoals de goud- en olijfkleurige 'Fong Leng I'-schoen met een super hoge hak van maar liefst 13,5 centimeter. Deze ontwerpster van extravagante kleding die in de jaren zeventig en tachtig vooral bekendheid verwierf door bewonderaarster Mathilde Willink, vroeg in 1974 aan Jansen om schoenen te ontwerpen voor haar show. Hij kreeg de opdracht zich vooral niet in te houden. Deze schoen is nooit in productie genomen en de nieuwe eigenaar of eigenares koopt dus gegarandeerd een uniek paar. De prijs wordt geschat op 500 tot 700 euro.

Websites: www.janjansenshoes.com, spitsnet.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.