kunstbus
Dit artikel is 13-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jean-Louis Scherrer

Jean Louis Scherrer

Frans modeontwerper en modehuis

Op 25 juni 1956 behaalt Jean-Louis Scherrer zijn diploma aan de Chambre Syndicale de la Couture Parisienne en op 1 oktober begint hij bij Christian Dior als ontwerper voor pakken in Madame Ida's atelier, en blijft daar tot 15 juni 1959.

Van 1959 tot 1962 is Scherrer ontwerper van jurken bij Louis Féraud. In februari 1962 maakt hij zijn eerste trip naar Japan.

In november 1962 opent Jean Louis Scherrer zijn eigen modehuis in de rue du Faubourg Saint Honoré te Parijs, in een voormalige wijnkelder, eigendom van het bedrijf Parures et Créations, voor wie Scherrer onder zijn eigen naam ontwerpt als lid van de Chambre Syndicale de la Couture Parisienne. Op 19 november 1962 presenteert hij enkele vakantiejurken op de cocktailparty ter lancering van zijn modehuis Jean-Louis Scherrer.

30 januari 1963, Scherrer nu op de haute couture kalender van het Chambre Syndicale de la Couture Parisienne, presenteert zijn eerste lente/zomer collectie van 1963.

Jean Louis Scherrer Haute Couture herfst 2005

In 1967 neemt een zakenman uit New York, Francis Francis, de controle over het bedrijf Parures et Créations. Hoewel Scherrer zijn naam geeft aan de sponsor ontwerpt hij voor het bedrijf in de hoedanigheid van werknemer. In oktober lanceert hij de ready to wear lijn Scherrer Saint-Germain, met de onthulling op 17 Rue du Vieux-Colombier van een proef-boutique: achthonderdveertig stukken worden gepresenteerd aan de Tout-Paris in een boutique tweemaal zo groot als die van Yves Saint Laurent.

In mei 1969 breekt Scherrer met Francis Francis, omdat die een ready to wear lijn, ontworpen door andere (mindere) ontwerpers, onder de naam van Jean-Louis Scherrer verkoopt. Sherrer neemt zijn ontslag en begint een rechtszaak die hij zal winnen. In juli, ondanks de rechtszaak, creëert Scherrer de 1969-70 herfst/winter Jean-Louis Scherrer collectie deze keer door Serge Matta. Aan het eind van het jaar komt er een tijdelijke onderbreking in zijn lidmaatschap van de Chambre Syndicale de la Couture Parisienne.

In januari 1971, nadat Scherrer het artistieke copyright van zijn eigen naam herwonnen heeft, geeft hij het aan de nieuwe corporatie Jean-Louis Scherrer, waarvan Orlane, een dochtermaatschappij van de Amerikaanse groep Morton Norwich, de grootste aandeelhouder is. Daarna komt zijn droom uit wanneer hij nieuwe showrooms opent op 51 Avenue Montagne. Na ahchttien maanden verdwenen te zijn geweest is de jonge ontwerper terug in de Parijse scene. Op 12 maart 1971 is de officiële registratie van Jean-Louis Scherrer S.A. aan de Chambre Syndicale de la Couture Parisienne. Het huis van Jean-Louis Scherrer wordt ook geklassificeerd als haute couture. Op 21 september wordt de Scherrer boutique aan 31 Rue de Tournon geopend.

Op 31 december 1976 staat de Morton-Norwich groep haar dochtermaatschappij Orlane af aan de Max Factor groep. Om te voorkomen dat zijn huis verdwijnt koopt Scherrer voor het symbolische bedrag van 1 franc zijn naam terug en is hij de eigenaar en enige baas van Jean-Louis Scherrer S.A..

25 juli 1977 eerste dag van zijn haute couture collecties en hij opent zijn twaalfde boutique. In 1978 annexeert hij 53 Avenue Montaigne, waardoor zijn modehuis twee keer zo groot wordt.
Het merk wordt geïntroduceerd op de Japanse markt. Het succes is onmiddellijk en tegenwoordig zijn er niet minder dan 13 Jean-Louis Scherrer winkels in Japan.

In september 1979 lanceert hij zijn eerste geur, Jean-Louis Scherrer, gedistribueerd door Harriet Hubbard Ayer, de Franse dochtermaatschappij van de Unilever groep. Deze wordt nog gevolgd door drie anderen Scherrer 2 (1986), Nuits Indiennes (1994) en Immense (2002).

Op 31 juli 1980 ontvangt Scherrer de Dé d'Or van Parijs haute couture voor zijn collectie Russe herfst/winter 1980-81.

Op 11 april 1990 om de toekomst van zijn modehuis veilig te stellen vormt hij een partnerschap met Seibu en Hermes, waarbij hij alleen 13,5 % van het partnerschap kapitaal houdt. In het contract wordt overeengekomen dat hij tot 2000 aan moet blijven als artistiek directeur.

In 1991 opent Scherrer zijn boutique aan La Croisette in Cannes.

30 november 1992, bijna 30 jaar na de opening van zijn modehuis, "Scherrer verlaat Scherrer. Voor het eerst in de geschiedenis van de mode treedt een levende couturier terug en wordt vervangen door een ander hoofd van het huis dat de naam Jean Louis Scherrer draagt", schrijft Janie Schamet in Le Figaro op 3 december 1992. De haute couture collecties worden overgenomen door Erik Mortensen, voormalig ontwerper van het Pierre Balmain huis.

In 1994 mag Scherrer nog wel creëren, maar er niet langer zijn naam aan verbinden. In 1997 neemt EK Finances Jean-Louis Scherrer over.

Van 1997-2007 wordt de creatie van haute couture collecties, ready to wear en accessoires toevertrouwd aan Stéphane Roland. Hij moderniseert en reactualiseert elementen die de identiteit van het huis Jean-Louis Scherrer maken en het een nieuwe geest geven, actueel en hedendaags.

Websites: www.jeanlouisscherrer.fr, www.designerhistory.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.