kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jean-Paul Gaultier

Jean-Paul Gaultier (geboren 24 april 1952 te Arcueil) is een Frans modeontwerper en voormalig televisiepresentator.

Hoewel Jean Paul Gaultier geen formele opleiding als ontwerper heeft gehad, heeft hij van jongs af aan zijn schetsen opgestuurt naar bekende stylisten. In 1970 werd hij door Pierre Cardin, die onder de indruk was van zijn talent, als assistent aangenomen. In 1976 bracht Gaultier zijn eerste collectie onder zijn eigen naam uit. Zijn naam als 'enfant terrible' van de mode heeft hij gekregen vanaf 1981, toen hij de eerste keer een collectie liet zien in de stijl die we nu van hem gewoon zijn: uitdagend, vernieuwend, soms zelfs shockerend. Hij werkte onder andere met modellen met overgewicht, zwaar getatoeëerde modellen en hij houdt van het spelen met de geslachten en androgyne silhouetten. Zo kleedde hij mannelijke modellen met kilts en rokken. Typisch voor zijn stijl zijn de kilts en Schotse ruiten, naast de navy look.

Hij staat ook bekend om de korsetten met puntige bh-cups die hij ontwierp voor popartieste Madonna tijdens haar 'Blonde Ambition Tour' in de jaren '90. Hij ontwierp ook de kleding voor Madonna's 'Confessions Tour' in 2006. Daarnaast verzorgde hij de styling voor een flink aantal films, waaronder Luc Bessons 'The Fifth Element', Pedro Almodóvars 'Kika', Peter Greenaway's 'The Cook, The Thief, His Wife and Her Lover', and Jean-Pierre Jeunets 'La Cité des Enfants Perdus'.

Momenteel heeft hij 2 collecties onder zijn eigen naam, een prêt-à-porterlijn en een haute couturecollectie. Sinds kort staat hij ook aan het hoofd van modehuis Hermès, een klassiek Frans merk dat vooral voor zijn lederwaren en juwelen geprezen werd. Gaultier heeft Hermès nieuw leven heeft kunnen inblazen door een Hèrmes-kledinglijn te lanceren.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Jean-Paul_Gaultier.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 326.