kunstbus
Dit artikel is 05-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jeanne PaquinFrans modeontwerpster, kreeg haar opleiding bij Christoph Drecoll.

Jeanne Paquin, eigenlijk Jeanne Beckers geboren Saint-Denis 1869, gestorven 1936

Jeanne Beckers werd opgeleid tot couturière in Maison Rouff. In 1891 na haar huwelijk met Isidore Jacobs, genaamd Paquin, opende zij haar eigen modehuis in Parijs, 3 reu de la Paix, vlakbij het grote Modehuis Worth.

Jeanne Paquin was de ontwerpster en haar man leidde de zaak en deed de administratie. In 1896 openden zij een Modehuis in 39 Dover Street, Londen. In 1912 opende zij een boutique voor bont in fifth Avenue in New York, die zij overliet aan haar halfbroer Henri Joire, terwijl korte tijd later gevolgd door twee nieuwe filialen in Buenos Aires en Madrid.Jurk, 1912

Maison Paquin werd al snel bekend om haar avondjurken en haar op maat gemaakte jurken voor overdag in pasteltinten, geïnspireerd op motieven uit de 18e eeuw.

In 1900 werd madame Paquin uitgekozen om het mode onderdeel van de Exposition Universelle in Parijs te organiseren. Haar Modehuis was in die tijd zeer toegankelijk, niet trots en uit de hoogte zoals Worth en andere couturiers. In een gids over Parijs stond: "Dit slimme, decoratieve jonge paar volgt een nieuw systeem, geen uitsluiting, geen afgesloten deuren, en je kunt welkom geheten worden door monsieur Paquin zelf en welkom geheten in hun salon".

In 1910 was Jeanne Paquin de eerste couturier die mannequins naar de opera's en de races in Longchamps en Chantilly stuurde om haar ontwerpen te showen. Zij stuurde ook 12 meisjes om een tournee te maken naar de belangrijke steden in Amerika.

In 1911 produceerde Madame Paquin een album van accessoires, waaiers en kleding gemaakt door de (mode) illustratoren George Barbier en Paul Iribe. Ook gebruikte zij ontwerpen van Leon Bakst (art-deco ontwerper en illustrator) en Etienne Drian (art-deco ontwerper en illustrator), wanneer zij haar kleding ontwierp. Voorts werkte zij met de architecten Robert Mallet-Stevens en Louis Süe. Met al deze kunstenaars werkte zij regelmatig samen voor het ontwerpen van theaterkostuums, de publicatie van mode-albums en de decoratie van haar privé verblijven, daarmee haar reputatie verstevigend als een zeer modern ontwerper.Jeanne Paquin was de eerste die een modeshow organiseerde die de naam waardig was. Het was in 1914 en het evenement vond plaats in Londen. In 1913 kreeg ze, als eerste grote mode-ontwerper, de medaille van het "Legioen van Eer" (Légion d'Honneur).

Monsieur Paquin stierf in 1919 en Jeanne Paquin leed onder het verlies van zijn aanmoediging en leiding. In 1920 trok zij zich terug als huisontwerpster en werd dit overgenomen door Mademoiselle Madeleine Wallis, die gedurende de twintiger en de vroege dertiger jaren de collecties ontwierp. Zij werd opgevolgd door Ana de Pombo die tot 1941 ontwierp voor het Modehuis Paquin.

In 1936 stierf Jeanne Paquin, maar haar modehuis bleef open. Van 1941 tot 1949 was Antonio Castillo de hoofdontwerper van Maison Paquin met zijn elegante Spaanse stijl.

Van 1949 tot 1953, was Lou Claverie de ontwerper en in 1953 nam de Amerikaanse ontwerper Alan Graham het over. In 1953 gingen Maison Paquin en Maison Worth samen, maar dat werd gesloten in 1956.

websites: www.historyofashion.com, lecostumeatraverslessiecles.chez-alice.fr


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.