kunstbus
Dit artikel is 27-09-2013 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jil Sander

Duitse modeontwerpster van confectiemerk Jil Sander opgericht in 1968. Heidemarie Jiline 'Jil' Sander werd in Duitsland geboren, op 27 november 1943 in Wesselburen, Schleswig-Holstein.

  Zie ook Jil Sander -'The Queen of Less' ook wel 'The Queen of Clean' genoemd- is vooral bekend geworden door haar minimalistische ontwerpen, waarbij basisstukken zoals de perfecte kasjmier V-halstrui, de ultieme witte blouse en de makkelijk zittende broek haar reputatie vestigden. Haar sobere kleding heeft allure door een verrassende snit en experimenteel stofgebruik waardoor ze internationaal erkenning heeft onder een trouwe clientèle. Vooral in de jaren '80 werden vrouwen graag gezien in haar voor de moderne vrouw ontworpen catsuits en getailleerde bloesjes.

Ze groeide op bij haar moeder en rondde in 1963 haar opleiding textiel af. Met haar heldere en tijdloze, doch elegante en dure modedesigns werd ze als een van de weinigen geselecteerd om als uitwisselingsstudent voor twee jaar lang te studeren aan de Universiteit in Los Angeles, California (UCLA).

Tijdens haar verblijf in Amerika heeft ze een jaar gewerkt als moderedacteur voor het modeblad McCalls Magazine. Na terugkomst werkte zij nog als fashion editor bij het Duitse modeblad Petra om al snel in 1967 in een voorstad van Hamburg haar eerste boetiek 'Jil Sander Moden' te openen, waar ze naast eigen creaties ook designs van Thierry Mugler en Sonia Rykiel verkoopt.

In 1968 richt ze dan het gelijknamige modehuis, Jil Sander GmbH op.

1975: bescheiden show in Parijs die flopt. Date jaren '70 en het begin van de jaren '80 worden gedomineerd door kleurrijke en glimmende ontwerpen waarbij Sander's minimalistische collecties uit de toon vallen.

Ze gaat gewoon door met ontwerpen voor vrouwen die in de jaren '80 de hoge functies bij bedrijven willen gaan veroveren. Haar prijzige collecties bestaan daarom uit strak gesneden pakken, blouses en jassen, uitgevoerd in luxe stoffen die grijs, beige, blauw, zwart en wit gekleurd zijn.

Haar kledingstukken kunnen gemakkelijk worden gelaagd en met elkaar worden gecombineerd, waardoor de media haar inmiddels geliefde mode al gauw als de Onion-look betitelden.

1979: eerste parfum, in samenwerking met Lancaster. Eigen gezicht als reclamecampagne.

Ze krijgt internationale erkenning als ze in 1982 de Gouden Draad van het Linnenbureau ontvangt.

1985: showt voor het eerst in Milaan

1989: naar de beurs van Frankfurt, waarna ze winkels opent in Tokio, Hongkong en Taipei

1993: opening van een flagshipstore in Parijs

1998: sneakerlijn samen met Puma

1999: Prada koopt 75 procent van de aandelen waarbij Jil zelf als Creative Director aan de slag ging. Prada wilde dat zij goedkopere stoffen ging gebruiken voor haar ontwerpen wat tot conflicten waarop Jil Sander zich in meerdere keren en in 2004 (voorlopig) definitief terugtrok uit het bedrijf.

In juli 2005 wordt de Belg Raf Simons aangesteld als creatief directeur. Begin 2006 verkoopt Prada Jil Sander aan Change Capital Partners van de Vlaming Luc Vandevelde, voormalig topman van Marks & Spencer.

September 2008: Onward Holdings CO. koopt Jil Sander van CCP

2009: Jil Sander tekent een collectie voor Uniqlo in Japan

2012: Jil Sander keert opnieuw terug als artistiek directeur van haar eigen label.

  Zie ook vintage Jil Sander op de website van Galerie Kunstbus  

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.