kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Karl Lagerfeld

Duits mode-ontwerper, geboren in 1938 in Hamburg.

Op zijn 14e emigreert Karl Lagerfeld naar Parijs. Je kunt hem dus eigenlijk geen "Duitse" ontwerper noemen, gezien zijn internationale carrière, die in Frankrijk begon en nog steeds voortduurt.

Op zijn twintigste begint hij met een baantje bij ontwerper Jean Patou, waar hij veel kennis en ervaring opdoet. Veel plezier in zijn werk heeft hij bij Patou niet. Na een jaar gaat hij op pad om als freelancer te werken.

In de jaren '50 van de vorige eeuw wint hij samen met zijn latere concurrent Yves Saint Laurent een grote modewedstrijd en werkt daarna voor diverse grote modehuizen, zoals Krizia en Valentino.

Vanaf 1963 werkt Karl twintig jaar in opdracht van Chloe en verwerft zichzelf daarmee veel aanzien. Ook begint hij in die tijd met een aantal ontwerpen voor Fendi. Inmiddels is hij verantwoordelijk voor het gehele modehuis en maakt hij tweejaarlijks een nieuwe collectie voor Fendi.

Lagerfeld leidde vanaf 1983 het huis Chanel en vergat geen enkel seizoen zijn interpretaties te geven van het beroemde Chanelpak. Tegelijk met zijn nieuwe titel bij Chanel lanceert Karl Lagerfeld eindelijk ook zijn eigen label. Beiden zijn een groot succes.

1993 bekroond met Lucky Strike Designer Award .

Vanaf 1995 waren veel nieuwe ontwerpers werkzaam in de oude couturehuizen. Aan het eind van de twintigste eeuw putte men inspiratie uit mode van lang vervlogen tijden (retrolook). De collectie van Karl Lagerfeld uit 1990 refereerde aan de tijd van Lodewijk XV.

2004 Karl ontwerpt een meer gangbare en dus betaalbare collectie voor het Zweedse Hennes & Mauritz. Hennes heeft hem naar aanleiding daarvan ook gevraagd om mee te doen aan de nieuwe reclamecampagne en hij heeft toegezegd. H&M maakte er een grote reclamestunt van - al werd het in slechts enkele filialen aangeboden - en de kleding werd zo ongeveer van de rekken gegrist...

Stijl: Zijn eigen label heeft het succes te danken aan Karl's doorzettingsvermogen om te doen wat hij wil. Hij blijft vasthouden aan zijn eigen ideeën en zijn eigen stijl. Hij verlegt graag grenzen en probeert veel nieuwe dingen uit. Ook zijn gevoel voor humor speelt een belangrijke rol in zijn carrière. Zo ontwierp hij onder andere een showerdress en nog een aantal fenomenale ontwerpen zoals een handtashoed, een poppentas en een baguette bag. Net als Jil Sander zijn er ook diverse geuren onder zijn naam op de markt gebracht.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 670.