kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kate MossKatherine Moss (Addiscombe, 16 januari 1974) is een Brits fotomodel. Het bekendst werd ze van haar werk voor Calvin Klein. Van dat kledingmerk werd ze het vaste gezicht.

Ze werd in 1988 op 14-jarige leeftijd ontdekt door Sarah Doukas, toen ze rondliep op JFK Airport in New York City. Moss werd in korte tijd zeer populair maar kreeg tegelijkertijd ook veel kritiek te verwerken. Voornamelijk omdat ze zich bewust was van haar jonge uitstraling en ondanks dat regelmatig naakt poseerde. De vergelijkingen met kinderporno werden door de critici meerdere malen aangekaart.

Moss is naar de maatstaven van een model erg klein, haar modellenbureau Storm Model Agency vermeldt een lengte van 173 cm is maar veel kenners beweren dat ze zelfs nog kleiner is, namelijk 168 cm. Normaal gesproken is een korte lichaamslengte een nadeel voor een fotomodel, voor Kate Moss werd dit echter geen reden om uiteindelijk niet door te breken. Ze werd gevraagd voor catwalks en kreeg vele internationale opdrachten. Moss werkte onder andere voor bedrijven als Gucci, Dolce & Gabbana, Louis Vuitton, Versace, Chanel, Missoni en David Yurman.

In 2002 kreeg ze met Jefferson Hack een dochtertje genaamd Lila Grace. In 2005 werd ze gefilmd door paparazzi toen ze cocaïne snoof. Veel sponsors lieten haar meteen vallen, maar door de Virgin Group keerde ze alweer snel terug in de modellenwereld. Moss laat zich nauwelijks publiekelijk uit en geeft bijna nooit interviews.Marc Quinn, Sphinx, 2005, 1 van 3 beschilderde bronzen sculpturen van Kate Moss, 88x65x50cm

Brons wordt door Quinn op verschillende manieren gebruikt. Sphinx is gemaakt van brons maar vervolgens overgeschilderd.
De sculptuur toont supermodel Kate Moss in een bijna onmogelijke yogahouding. Het onderliggende bronzen materiaal gaat verborgen onder een wit geschilderde, gestileerde buitenkant. De tegenstelling tussen het in essentie rauwe materiaal aan de binnenkant en het gestileerde, strakke karakter van de buitenkant kunnen in verband gebracht worden met tegenstellingen zoals perfectie tegenover imperfectie en innerlijk tegenover uiterlijk.
Quinn wilde met dit beeld de relatie tussen het icoon Kate Moss en de samenleving aantonen. Kate Moss vertegenwoordigt het huidige schoonheidsideaal en de samenleving en de media hebben een bepaald beeld van haar gecreëerd. De onmogelijke yogapositie waarin het model zich gewrongen heeft, verbeeldt dit proces waarbij Kate zich als het ware in allerlei bochten moet wringen om te voldoen aan het beeld dat er van haar gecreëerd is.
De titel van het beeld verwijst naar de sfinx. De sfinx is een populair thema geweest in de geschiedenis en er zijn in de loop der tijd zeer veel verschillende betekenissen aan verbonden. Zo is er de mystieke sfinx, die vaak verwijst naar het mysterie van het leven en vragen rondom leven en dood. De sfinx was volgens een Griekse mythe de poortwachter tussen het rijk der levenden en het rijk der doden en goden. Ook staat de sfinx voor het bereiken van harmonie en spiritueel evenwicht. De inhoud van Quinns kunst sluit duidelijk op dergelijke thema´s aan. Ook kun je veel verbanden leggen tussen het beeld van Kate Moss en de verschillende betekenissen van de sfinx. Zo zou je Moss kunnen zien als iets dat door haar status van idool tussen een menselijk, levend wezen en een godin in zit. Ook zou Moss met haar yogapositie op zoek kunnen zijn naar een spiritueel evenwicht. Genoeg mogelijkheid tot interpretatie dus. ( GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Kate_Moss

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 15.