kunstbus
Dit artikel is 25-09-2013 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kenzo-Takada

Kenzo / Kenzo Takada

Kenzo Takada (Takada Kenzō, geboren 27 Februari 1939 in Himeji, Japan) is een Japanse modeontwerper en oprichter van Kenzo, wereldwijd vermaard label van parfums, verzorgingsproducten en uiteraard mode.

Naast een helder kleurenpalet, dat vaak bonte bloemenprints bevatte, bestonden zijn ontwerpen uit het herinterpreteren van het klassieke Japanse silhouet.

  Zie ook Kenzo Takada woont en werkt in Parijs. Hij staat bekend om ontwerpen met een ongekende kleurenpracht die met zijn Oriëntaalse roots de afgelopen decennia geheel Europa voor zich te winnen met zijn niet-Westerse aanpak van de hedendaagse mode: 'Ik was bij uitstek de couturier die voor de moderne reislustige vrouw mode kon bedenken. Mijn ontwerpen waren avontuurlijk en tegelijkertijd ook Paris-chic. Met een vleugje multi-culti, een flinke dosis Franse knowhow en altijd gestyled met tijdloze elegantie'. - liefde voor mode ontwikkelde hij al op jonge leeftijd door het lezen van zijn zusters tijdschriften. In 1958 trad hij toe tot de modeschool Tokyo Bunka Fashion College, waar hij tot de eerste mannelijke studenten behoorde.

Hij eindigde zijn modestudie begin jaren zestig en vertrok in 1964 als een van de eerste Japanse ontwerpers naar Parijs. Hij probeerde om een plaats in de mode-omgeving te krijgen door het bijwonen van shows, het leggen van contacten met de media en de verkoop van schetsen en kon uiteindelijk aan de slag bij het modehuis Louis Féraud, Rodier, het Franse modetijdschrift ELLE en bij het warenhuis Le Printemps, totdat hij in 1970 zijn eerste show op de Vivienne Gallery presenteerde en zijn eigen fashion-boutique Jungle Jap in Parijs opende waar hij zijn kleurrijke ontwerpen verkocht. Een van zijn modellen verscheen in de cover van ELLE en zijn collectie werd gepresenteerd in New York en Tokyo in 1971. Het jaar daarop won hij de Fashion Editor Club van de prijs van Japan.

Zijn eerste collectie voor mannen werd gelanceerd in 1983.

Het eerste parfum uit 1988, Kenzo de Kenzo (nu bekend als Ça Sent Beau), werd een groot succes. Kenzo pour Homme was in 1991 zijn eerste parfum voor de mannen.

In 1993 nam Louis Vuitton Moët Hennessy een aandeel in zijn mode-imperium en in 1999 trok hij zich volledig terug uit de modewereld.

In 2005 ontwierp Kenzo als productontwerper de collectie Gokan Kobo; interieuraccessoires bestaande uit meubelen, serviesgoed en deco-objecten.

Kenzo verkocht zijn Zen-loft, een oud fabriekscomplex omringd door bamboeplanten en Zen-tuinen waar hij al 25 jaar woonde, om deze in te ruilen voor een exclusief penthouse aan Rue de Sèvres. Dit Parijse appartement wordt nu beschouwd als een van de mooiste celebrity-interieurs.

Kenzo Takada zit niet stil nadat hij zijn label verkocht aan LVMH, in 2012 lanceerde hij in Parijs een sieradencollectie met een bloementhema bestaande uit twintig verschillende stukken uitgevoerd in goud, zilver, diamant en robijn.

Bronnen:
* www.toplocaties.nl

  Zie ook vintage Kenzo op de website van Galerie Kunstbus  

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.