kunstbus
Dit artikel is 24-09-2013 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Krizia

Italiaans modehuis en lifestyle merk in tassen, kleding, schoenen en parfums opgericht door Mariuccia Mandelli (Bergamo, 1925) in 1950 in Milaan, Italië.

  Zie ook Plato's dialoog over de ijdelheid van de vrouw. Plato spendeerde al zijn rijkdom aan juwelen en kleding voor mooie en natuurlijk meegaande vrouwen. Toen Mandelli in de jaren vijftig begon aan haar mode-avontuur bleef ze ook herhalen: "dat ze hoopte dat ze velen als Plato tegen zou komen en hoe gelukkig zij dan zou zijn."

Zij ruilde haar baan als onderwijzeres in voor een leven als ontwerpster. Samen met een vriendin, Flora Dolci, huurde zij twee kamers in Milaan die zij in gebruik nam als haar eerste design studio en atelier. Het Krizia label begon met rokken en jurken in een nieuwe jonge stijl. Haar motto is dat "iedere vrouw gekleed moet gaan zoals zij zelf wenst zolang dat wat zij draagt maar een deel van haar wordt". Haar kleding is dan ook aan te passen aan iedere levensstijl, situatie of culturele omwenteling, maar wel zonder de vrouwelijke kanten uit het oog te verliezen.

Op haar eerste modeshow in 1957 kwam zij met jurken bedrukt met fruit. Dan volgt een zwart witte collectie in het Pitti Paleis in Florence in 1964. Aandacht voor de schouders en dierenprints zijn terugkerende elementen in haar ontwerpen.

  Zie ook vintage Krizia op de website van Galerie Kunstbus  

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 639.