kunstbus
Dit artikel is 24-09-2013 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Maison-de-Bonneterie

Maison de Bonneterie

Nederlands modewarenhuis opgericht door het echtpaar Joseph Cohen (Dinslaken, 1860 - 1924) en Rosa Wittgenstein in 1889.

  Zie ook Amsterdam waar in eerste instantie met name gebreide goederen en manufacturen (kunstnijverheidsproducten) werden verkocht. Vandaar ook de naam 'Maison de Bonneterie' (huis van de breisels). De collectie werd echter al snel uitgebreid met kwalitatieve confectiekleding en aanverwante accessoires. De winkel richtte zich destijds op de welvarende burgerij, die niet zo zeer uit was op 'haute couture', maar op kwaliteit en degelijkheid.

Joseph Cohen kwam in 1887 naar Amsterdam. Zijn vader is textielhandelaar en hoort van Joseph dat de concurrentie van de Nederlandse bedrijven niet erg sterk is. Bovendien heeft Joseph tijdens zijn reizen Rosalie Wittgenstein (Warburg, ? - 1949) ontmoet, die bij Modemagazijn Hirsch & Cie op de hoek van het Leidseplein en de Weteringschans werkt. Haar tante was één van de oprichtsters van Hirsch en zij was niet blij toen Rosalie en Joseph Cohen een eigen bedrijf wilden opzetten. maanden later trouwen ze in Warburg en op 18 maart 1889 wordt de eerste Bonneterie geopend. Al in 1901 verleent koningin Wilhelmina hen het predicaat 'Hofleverancier'.

In 1893 wordt de winkel uitgebreid met Kalverstraat 179 en Olieslagersteeg 6. Architect Albert Jacot maakt er in 1907-1909 één geheel van in de stijl van Louis XVI en met een inrichting die overeenkomt met het Louvre in Parijs. De nieuwe winkel werd op 15 maart 1909 feestelijk geopend. Het gebouw is nu een rijksmonument. Primeur voor Amsterdam is de uitstalkast achter het raam: de étalage. De grootste blikvangers waren de prachtige glas-in-lood lichtkoepel, de honderden kristallen lampjes langs de gaanderijen en de etalages, de kristallen kroonluchters, de twee brede trappen en de lift in het middengedeelte van het gebouw.

De Haagse Bonneterie is het tweede filiaal van het Amsterdamse bedrijf dat in 1895 werd geopend aan de Gravenstraat 4. In 1913 kreeg deze Bonneterie een plaats vlak naast het Buitenhof in Den Haag. Besloten werd de stijl van het Haagse filiaal qua vormgeving en interieur aan te passen aan dat van de Bonneterie in Amsterdam. Het is een rijksmonument, en een voorbeeld van het type warenhuis dat in het begin van de 20e eeuw in veel Europese steden gebouwd werd.

Toen oprichter Joseph Cohen in 1924 kinderloos overleed, namen zijn neven Max en Alfred Cohen het roer over.

Tijdens de economische crisis in de jaren dertig kwamen de omzetten sterk onder druk te staan. In de daarop volgende oorlogsjaren kreeg Maison de Bonneterie het nog zwaarder te verduren.

In 1940 moesten ondernemingen met een joodse directie voor 30 november worden aangemeld, en Alfred en Max Cohen moeten hun zaak verlaten en emigreren naar Amerika. Alfreds zoon Leo verandert daar zijn naam in Colland en wordt in 1951 in de directie opgenomen.

Na de oorlogsjaren namen Paul Herz en Leo Colland de honneurs waar voor de twee neven Cohen. Vanaf dat moment werd de bedrijfsvoering van Maison de Bonneterie gedaan door de families Herz en Colland. In 1985 neemt Jim Colland de plaats van zijn vader Leo in. Maison de Bonneterie is tot op de dag van vandaag in handen van deze families en daarmee een waar familiebedrijf.

Ook in Laren had de Bonneterie lange tijd twee vestigingen. Deze moesten de deuren echter sluiten in 2011. Op 27 september 2007 werd in Heemstede de nieuwe Bonneterie geopend, ingericht door binnenhuisarchitecte Sherrie Zwaal.

Lees veel meer op www.winkelstories.com en www.joodserfgoeddenhaag.nl

  Zie ook vintage Maison de Bonneterie op de website van Galerie Kunstbus  

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.