kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Mary QuantMary Quant in 1965Engels modeontwerper, geboren 11 februari 1934 in Kent, Engeland.

Mary Quant wordt wel gezien als de uitvinder van de minirok en de hotpants. Of ze nu wel of niet de uitvindster was van deze kledingstukken, Mary Quant was een van de personen die ze erg populair maakten.

Biografie
Mary Quant studeerde illustratie aan de Goldsmith's College voordat ze aan de slag ging in de modewereld. Ze begint haar carrière als couture hoedenmaakster.

In 1955 opende ze een modezaak 'Bazaar' aan de Kings Road in Londen samen met haar man Alexander Plunkett Greene en accountant Archie McNair. Na een positieve reactie op haar zelfontworpen 'mad house' pyjama voor de opening, en ontevreden over de kleding die ze kon kopen, besloot ze haar eigen kledinglijn te beginnen. Ze begon alleen, maar had al snel een handvol mensen in dienst die haar ongewone, speelse kleding maakten.

Bazaar was een populaire winkel voor de Chelsea Set van het 'swinging Londen', onder andere The Beatles komen regelmatig over de vloer voor een nieuwe outfit, en in 1957 volgde al een tweede winkel in Knightsbridge.

Haar rokken werden sinds 1958 steeds korter, een ontwikkeling die ze zag als positief en bevrijdend zodat vrouwen naar de bus konden rennen.

Vanaf 1963 exporteerde ze ook naar de Verenigde Staten. Mary Quant richtte de Ginger Group op, die haar kleding in massaproductie nam.

In 1965 introduceerde Mary Quant de minirok die één van de meest belangrijke mode-elementen van de jaren zestig werd. Het idee van de minirok was op hetzelfde moment ook ontwikkeld door Andre Courrèges, en er is wat onenigheid over wie het nu uiteindelijk bedacht had.

De minirok werd zó snel populair dat de reguliere kledinghandel de vraag niet kon bijbenen. De kleinere boetiek, een nieuw verschijnsel, kon dat wel. In Nederland verscheen de eerste boetiek in 1965. Boetiek werd het toverwoord voor een jeugdig publiek. Geen stijve kledingzaak meer, maar een moderne winkel met popmuziek en rekken waarin je ongehinderd kon snuffelen. In de jaren zestig rezen de boetieks met jongerenkleding dan ook als paddestoelen uit de grond. Boetieks met kinderkleding volgden al gauw.

In 1966 ontving Mary Quant een Britse koninklijke onderscheiding voor haar inzet voor de modebranche. Ze ontvangt de prestigieuze prijs gekleed in een ultrakorte minirok. Quant's populariteit piekte toen ze vervolgens de wel erge korte micro-minirok, de 'paint box' minirok, verfdoos-make-up, en plastic regenjassen produceerde. Ze werd omschreven als de grootste mode-invloed buiten Parijs.

Naast de minirok wordt Quant ook gezien als de uitvinder van de gekleurde en met rijke patronen versierde panty's die veel bij het korte kledingstuk gedragen werden, alhoewel de ontwikkeling ervan ook wel wordt toegekend aan Cristobal Balenciaga.

De minirok leverde hetzelfde probleem op als in de 15de eeuw het korte overkleed van modebewuste mannen: het was niet te combineren met kousen en jarretelles. Indertijd was dat opgelost met de schaambuidel; nu verscheen in het kielzog van de minimode de panty: nylonkous en broekje uit één stuk. Bovendien maakte de effen vleeskleur van de nylonkous plaats voor kleurige dessins en fantasieweefsels.

Aan het einde van de zestiger jaren bracht Mary Quant haar laatste grote noviteit uit: de hotpants.

In 1977 opent de derde Bazaar haar deuren op de dure Londense Bond Street. In de jaren '70 en '80 focust de ontwerpster zich op interieur en make-up producten. In Amerika lanceert zij de kleurrijke Mary Quant At Home collectie.

In 2000 trad ze af als directeur van Mary Quant Ltd., haar make-upbedrijf, nadat dit werd opgekocht door een Japans bedrijf. Haar cosmetica bedrijf Mary Quant Ltd. is zeer populair in Japan, waar je meer dan 200 Mary Quant Colour winkels vindt. Wereldwijd heeft Mary Quant inmiddels ook 200 kledingwinkels op haar naam staan.

Websites: www.maryquant.co.uk, www.planet.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 171.