kunstbus
Dit artikel is 30-09-2013 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Missoni

Italiaans modehuis bekend om zijn gebreide kleding opgericht door Ottavio ("Tai") en Rosita Missoni in 1953 Varese in Italië.

  Zie ook Missoni voornamelijk kenmerkt zijn de uitbundige breisels met felle kleuren, strepen en zigzagpatronen. Wat ooit begon als een bescheiden winkel in Sumirago, Italië, is uitgegroeid tot een wereldmerk met een omzet van 70 miljoen euro in 2012 en 40 winkels wereldwijd.

Ottavio Missoni werd in 1921 in Dubrovnik in Kroatië geboren. Zijn vader Vittoria Missoni was een Italiaanse kapitein en zijn moeder, de barones Terese dè Vidovich was een Italiaans-Kroatische society dame. Rosita was opgegroeid in een Italiaans familiebedrijf dat mooie shawls ontwierp.

'I've never done what was fashionable,' vertelde de designer in 2011 nog aan WWD. 'I didn't want to work with preset schemes, and I paint my own way. I ended up in fashion by chance, I would never have imagined it.'

Ottavio koos voor de fashionindustrie nadat hij o.a. voor het Italiaanse leger vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog en een atletiekcarrière als Olympisch loper achter de rug had. Missoni kwam bij de Olympische Spelen van 1948 in Londen voor zijn land uit tijdens de 400 meter hordelopen én ontwierp toen al zijn eigen wollen(!) sporttenues en die van zijn teamgenoten. Ottavio ontmoette in diezelfde tijd Rosita in Londen.

Ottavio Missoni is de eerste ontwerper geweest die zijn modellen zonder bh onder de kleding shows liet lopen. Zijn ontwerpen werden gedragen door beroemdheden als Madonna, Kate Moss en Jennifer Lopez.

1958 Geboorte Angela Missoni. Missonis eerste collectie werd in Milaan gepresenteerd.

1962 Presentatie van het beroemde Missoni-zigzagmotief.

In het begin van de jaren '70 had Missoni de wereld veroverd en ws het één van de grootste modehuizen van Italië.

1979 Presentatie eerste mannencollectie in Milaan

Ottavio gaf steeds meer werk uit handen aan Rosita en ontwierp vooral kostuums voor La Scala. Sinds eind jaren negentig zijn Vittorio, zijn broer Luca en zijn zus Angela verantwoordelijk voor het familiebedrijf. Zij slaagden erin om van het ingeslapen modehuis modehuis weer een gewild merk te maken. Ze ontwikkelden meerdere lijnen, zoals Missoni Sport, M Missoni en de Missoni Home Collection.

2005 Samenwerkingen met Vernon Panton en Philippe Starck
2006 Lancering eerste parfum
Sinds 2009 doet Missoni ook aan hotels, onder meer in Edinburgh en Oman.
2010 Margherita wordt Missoni s accessoiresontwerper
2012 Margherita trouwt met autocoureur Eugenio Amos

2013 Vliegtuig met Vittorio Missoni, Margherita's oom, verdwijnt voor kust Venezuela. In januari verdween de oudste zoon, Vittorio, samen met zijn vrouw toen het vliegtuig waarmee zij over de kust van Venezuela vlogen, vermist werd. Sindsdien is er geen spoor van de inzittenden van het vliegtuig en wordt er vanuit gegaan dat ze zijn overleden.

2013 Ottavio overleed in mei op 92-jarige leeftijd.

  Zie ook vintage Missoni op de website van Galerie Kunstbus  

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.