kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Norbert Fiddelers

Norbert Fiddelers (Sittard-Geleen-Born, 1971)

Fiddelers volgde studies op het gebied van mode en audiovisuele kunst aan verschillende kunstopleidingen in Nederland en Belgiƫ. Fiddelers studeerde mode en beeldende kunst aan de Kunstacademie in Maastricht, daarna film in Brussel en mode (theaterafdeling) in Antwerpen. Een veelzijdige opleiding, gevolgd door een al even veelzijdige praktijk. Fiddelers hield en houdt zich bezig met performances, fotografie, film, video-art, muziek, keramiek, schilderen en mode, en hij combineert die kunstvormen naar hartelust. Hij heeft een atelier in Antwerpen. Zijn modeontwerpen vinden gretig aftrek bij boetieks in de hele wereld, van de Verenigde Staten tot Japan.

Fiddelers werkte onder andere in Parijs aan diverse audiovisuele opdrachten en begon daarnaast zijn eigen textiel- en kledingcollectie onder de naam b.o.r.n. Zijn kledingontwerpen vinden hun basis in textiel-onderzoek en er wordt gewerkt met druktechnieken zoals inktjet-print, transferdruk en zeefdruk in combinatie met illustratie-, schilder- en borduurtechnieken. In de ontwerpen worden nieuw ontwikkelde stoffen maar ook recyclagematerialen gebruikt. De ontwerpen zijn unica of worden in kleine oplages vervaardigd en kunnen binnen de modewereld geplaatst worden in de richting van het deconstructivisme.

2001 - De jury heeft besloten de Edmond Hustinxprijs voor de beeldende kunst 2001 toe te kennen aan Norbert Fiddelers. Norbert Fiddelers toont aan te beschikken over een talent dat nog volop in ontwikkeling is. Hij volgt geen gemakkelijke weg en er is geen sprake van een groot oeuvre, maar er zijn wel voldoende werken waaruit zijn begaafdheid spreekt. In het proces van werken slecht Fiddelers bijna ongemerkt de grenzen tussen verschillende disciplines waarbij hij op de overgang van de diverse visuele expressies tot onvermoede creaties komt. Norbert Fiddelers neemt als kunstenaar een onafhankelijke positie in en durft risico's te nemen. Hij doet dit vanuit een persoonlijke drive en heeft als entrepreneur de ambitie samenhang te bereiken tussen zijn activiteiten in de verschillende disciplines die hij beoefent. De jury constateert bij Norbert Fiddelers een associatieve drang om verschillende beelden met elkaar te verzoenen waardoor hij een synergie teweeg brengt. Met het doorbreken van de hiƫrarchie in de diverse kunstvormen, toont hij voor de jury aan, een bijzonder talent te vertegenwoordigen in het hedendaagse kunstlandschap, dat met de toekenning van de Edmond Hustinxprijs voor de beeldende kunst een extra stimulans verdient te krijgen.

2001 - Het Domein - Norbert Fiddelers and Susie Jae
We are not sleeping - Kunst, mode, geluid / Art, fashion, sound
Het kan vreemd lopen. Een dik jaar geleden struinde Norbert Fiddelers nog de modewereld af op zoek naar couturiers om hun werk te fotograferen. Bij gebrek aan beter, want zijn eigen ontwerpen verkochten niet. Nu 'doet' hij een paar keer per jaar Londen, New York en Tokio. In het Sittardse museum Het Domein exposeert Fiddelers samen met de geluidskunstenares Jae Susie We are not sleeping. Een wonderlijke mix van kleding, foto's, aantekeningen, figuren, en boterhamzakjes.

Fiddelers werkt in zijn tentoonstelling in Sittard samen met de Amerikaanse geluidskunstenares Susie Jae. Jae studeerde beeldende kunst en computermuziek aan Columbia University in New York. Zij maakte experimentele radioprogramma's en werkt nu als dj en producer in Wenen. De tentoonstelling zal fotografie, videowerk en textiel/mode bevatten. Ook zal er een geluidswerk gepresenteerd worden waarbij de geluiden tot stand komen door middel van interactie met de bezoekers van de tentoonstelling.

Kleding 'aantasten'. Dat wilde Fiddelers en bewerkte daarom confectiebloezen, -truien en -shirts. Hij tekende erop, scheurde ze en doorreeg ze met draad als reactie op de industrie. 'Die heeft met haar massaproductie de ivoren-toren-mentaliteit van 'wij weten wat de mensen willen'.' Het zijn dan ook unica die Fiddelers maakt en ze slaan aan. 'Mensen vinden ze tof.' Maar niet in Nederland. 'Hier heb ik wel eens wat aan familie verkocht, maar er is eenvoudigweg geen modebranche. Men heeft geen geld over voor unieke kleding en vindt iets aparts al snel gek.' De prijzen passen inderdaad niet binnen de 'Hollandse zuinigheid'. Een paar honderd dollar voor een kledingstuk is normaal.

De truien, lappen, en broeken liggen verpakt in doorzichtige plastic tassen op een flinke berg. Fiddelers koos deze ongewone manier van presenteren om 'kunst en mode gescheiden te houden'.

Het grootste deel van de expositie beslaat een vijftien meter lange wand beplakt met allerhande zaken. Stilstaande video-beelden, kleurrijke, repeterende patronen, en niet gebruikte mode-opdrukken. Ook veel foto's: mode-fotografie en snap-shots. Zakjes garen en lapjes stof. Aantekeningen, gedichten, en tekeningen van fantasiebeestjes. In de bonte verzameling papier zijn het ogenschijnlijk kleinigheden die de romantiek van het geheel blootleggen: van tekeningen voorziene papieren boterhamzakjes van het type 'niet in Nederland verkrijgbaar', de voorkant van een kladblok dat vijf francs kostte, en het ouderwetse label van een koffer. Fiddelers roept met succes het gevoel van de globetrotter en de charme van het reizen op.

De ruimte krijgt een aparte sfeer door de geluidsstroom van kunstenares, dj en producer Susie Jae. De Amerikaanse liet zich loosely inspireren door Fiddelers' fantasiefiguurtjes. 'Childish', noemt ze de sfeer van het resultaat: een aantal lagen fris geluid, gevuld met schraperige, mechanische klanken. De microfoons op de grond vangen de tonen in de ruimte op, waardoor de klankstroom verandert. Door op de vloer te stampen of er met een bal op te stuiteren, manipuleert de bezoeker het geluid.

Met de titel We are not sleeping wil het duo het beeld van de slapende, luie kunstenaar op de hak nemen. Fiddelers: 'Het lijkt er vaak op dat je je moet verontschuldigen als je niet van negen tot vijf werkt. Dan doe je niks, terwijl je net een nacht hebt doorgewerkt'.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.