kunstbus
Dit artikel is 24-09-2013 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Paul Poiret

Paul Poiret was een invloedrijk modeontwerper uit het begin van de 20ste eeuw. Hij leefde van 1879 tot 1944.

Zijn ontwerpen sluiten aan bij de oosters-mysterieuze sfeer van de voorstellingen door de Russische balletten in die jaren in Parijs.
Zoals veel franse kunstenaars was ik zeer onder de indruk van de Russische balletten, en het zou me niet verbaasd hebben als ze een zekere invloed op mij zouden hebben gehad. Men moet daarom goed weten dat ik al bestond en mijn reputatie al gevestigd was voor die van mijnheer Bakst. (Paul Poiret)

Bijzonder is dat hij verschillende illustratoren uitnodigde zijn ontwerpen in albums vast te leggen.

De ontwerper Poiret bevrijdde vrouwen ook van hun knellende ondergoed: het corset.

Poiret "harem pant" costume for the races, c. 1912
Vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw manifesteerde zich op diverse fronten een groeiend verlangen om de maatschappij te verbeteren. Daartoe werden organisaties in het leven geroepen voor bijvoorbeeld de rechten van de vrouw, het kind en de arbeider. Daarnaast ontstonden verenigingen die de beoogde verbetering van de maatschappij wilden bereiken door gezonder en natuurlijker te leven.

Soms ging het streven naar emancipatie hand in hand met het streven naar een gezonder leven. Het openbare leven van vrouwen was rond 1900 bijvoorbeeld letterlijk en figuurlijk aan banden gelegd. De eerste feministen vochten daarom niet alleen voor een betere maatschappelijke positie, zij wilden ook af van de heersende mode die korsetten en meerdere lagen onderkleding voorschreef. Verschillende vrouwenorganisaties in Amerika en Europa hielden zich bezig met kledinghervorming (reformbeweging). Een geƫmancipeerde vrouw vertoonde zich bij voorkeur in een sobere tuniek, waaronder een broek gedragen werd, of in een zogenaamde reformjurk of 'rational dress'

Poiret had verder veel succes met de lampenkap-look, de harem-look en ongetailleerde damesjurken: de wave

Websites: www.digischool.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.