kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Pierre Cardin

Pierre Cardin (San Biagio di Callalta, 6 juli 1922) is een invloedrijk Frans modeontwerper.

Pierre Cardin ontwerpt couture en prêt-à-porter collecties voor mannen en vrouwen. Natuurlijk ontbreken een parfum- en cosmeticalijn niet. Cardin ontwerpt naast kleding ook interieurs, kantoorartikelen en hele gebouwen.
Kenmerkend voor Pierre Cardin zijn de zogenaamde ronde of ruitvormige cut-outs. Ook creëerde hij organische vormen uit geometrische elementen, waardoor een samenspel van rechte en afgeronde lijnen ontstaat.

Cardin werd op 7 juli 1922 geboren in San Biagio di Callalta buiten Venetië. Zijn Franse ouders, een wijnproducent en zijn vrouw, leefden in Italië.

Zij verhuisden spoedig naar naar St. Etienne in het Franse Loiregebied. Hun zoon die indertijd daar op school zat, was gefascineerd door het ontwerpen van kostuums en door architectuur.

Al in 1936, 14 jaar oud, was hij leerling van een modezaak en leerde daar de basis van modeontwerp en -bouw. In 1939 verliet hij zijn thuis om voor een kleermaker, die gespecialiseerd is in damespakken, in Vichy te gaan werken.

Tijdens de oorlog werkte hij voor het Rode Kruis. Na de bevrijding van Frankrijk ging Cardin naar Parijs.

In 1945 werkte Cardin aan het huis van 'Madame Paquin' wat hij later verliet om met haar assistente 'Marcelle Chaumont' te gaan samenwerken. Daarna werkte hij met Schiaparelli samen gevolgd door Jean Cocteau en Christian Bernard. Uiteindelijk werkte hij 3 jaar samen met Christian Dior, van 1947 tot 1950.

Hij ontmoet de filmmaker Jean Cocteau voor wie hij in 1947 de kostuums ontwerpt voor de film 'The Beauty and the Beast'. In navolging daarvan start Cardin in 1949 met het maken van theaterkostuums.

In de jaren '50 wordt Pierre Cardin beroemd met zijn extravagante pakken voor mannen, waarna hij een kleine winkel in Parijs opent. In 1950 opende Cardin zijn eigen winkel en in 1953 begon hij met haute couture, en opende hij zijn Maison de Couture in Rue Richepanse. Hij veroorzaakte een revolutie in de haute couture met zijn abstracte en cirkelachtige vormen. Bovendien gebruikte Pierre nieuwe materialen als vinyl en paste hij kleurenschema's toe uit de op- en popart.

In 1957 volgt zijn eerste damescollectie en in 1958 ontwerpt hij als eerste een unisex-lijn, waarin mannen en vrouwen een gemeenschappelijke levensstijl vinden.

Pierre Cardin is in 1959 ook de uitvinder van het modebegrip prêt-à-porter in Frankrijk. Hij is de eerste couturier die in navolging van de ready-to-wear collecties uit Amerika een soortgelijke collectie presenteert. Andere Franse ontwerpers volgen hem direct om hiermee hun geld te kunnen verdienen.

In de jaren '60 opent Cardin de een na de andere eigen winkel. Het succes kan niet meer stuk wanneer 'The Beatles' zijn pakken dragen. Sinds 1960 staat Pierre Cardin in de top 5 van meest bekende Franse kunstenaars in de wereld.

De Parijse modehuizen gingen in hun prêt-à-porter collecties mee met de heersende trends. 1964 was het jaar van de op-art (optical art), kleding in geometrische zwart-wit dessins. Yves Saint-Laurent (*1936) en Pierre Cardin (*1922) waren toonaangevend. Een aantal modeontwerpers hield zich eveneens bezig met herenmode. Cardin ontwierp kraagloze jasjes voor de Beatles, Saint-Laurent maakte safaripakken.

In 1970 openen het theater 'Escape Pierre Cardin' in Parijs en 'Maxim's restaurant' in Parijs, Peking en Moskou hun deuren. Pierre Cardin is ook de eerste Franse couturier die confectie wil ontwerpen voor het warenhuis Printemps en voor alle andere warenhuizen handels-betrekkingen aangaat met Japan en China. Daarmee is Cardin wereldwijd de modeontwerper met de meeste licenties en bewijst hij naast een bijzondere couturier ook een voortreffelijk zakenman te zijn.

Januari 2005: Cardin sprak met het persbureau Reuters over de 65 jaar die hij in de mode actief is geweest en over de geplande verkoop van zijn modebedrijf, met een geschatte waarde van €1,03 miljard, inclusief het beroemde Parijse restaurant Maxim's. Hij prijst zichzelf gelukkig dat hij deel uitmaakte van de periode na WO II, waarin zoveel veranderd is. "Vrouwen wilden feest vieren en zichzelf vermaken. Het was een sexy tijdperk" Pierre Cardin is gedurende zijn carrière de modewereld altijd een stap voor gebleven. Zo was hij de eerste die in 1959 een modeshow voor een warenhuis organiseerde en introduceerde hij in 1975 couture in communistisch China. Ook was hij de eerste die mode voor een groter publiek bereikbaar maakte met een ready-to-wear collectie. "Men zei dat het mijn naam zou ruïneren," zegt hij daar nu over, "maar het heeft mij juist gered." Een andere controversiële stap was dat Cardin zijn merknaam in licentie uitgaf aan een andere fabrikant. Hij deed dat 45 jaar geleden voor het eerst en nu heeft Pierre Cardin meer dan 900 licenties lopen met producten in 140 landen. "Ik heb een naam en daar maak ik gebruik van," zegt hij daarover. Zo heeft de Fransman een imperium opgebouwd dat ook na zijn pensioen zal voortleven.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 24.